Банкеръ Daily

Общество и политика

От ВМРО искат номерът от бюлетината да отпадне

Отпадане на номера в бюлетина на партиите, коалициите и инициативите комитети, референдум за промяна на конституцията, избори за кметове на населени места в население над 200 жители, а не 350, както е сега, а гласуването да е едновременно машинно и с хартиени бюлетини. Това са предложенията, които ВМРО внася преди второ четене на Изборния кодекс.

"Номерът от бюлетината трябва да отпадне. Това е стъпка към справяне с купения цигански и корпоративния вот, смятат воеводите", заяви единият партньор от малката коалиция "Обединени патриоти", които  предлагат бюлетините да се изписват само имената на партиите.

"Един образован и грамотен избирател не би се затруднил да прочете пълното наименование на човека/партията/сдружението, за което/които иска да гласува, ако извършва информиран избор. Със сигурност няма как да избегнем конците, шаблоните и снимките в телефоните, както и десетките други престъпни практики, измислени от дилърите на гласове, но поне поставяме основата на дебат, от който полза има цялото общество, част от което от месеци е по площадите на протестите и иска „промяна на системата“, смятат от ВМРО. 

"За теми като образователен ценз да може обществото да се произнесе на референдум, а не само да се разгледат във ВНС", даде пример депутатът Юлиан Ангелов за въпроси, които сега не могат да се раглеждат на референдум. Той добави на брифинг в парламента, че квадратчето "Не подкрепям никого" не трябва да се брои при крайния резултат на местни избори.

Ангелов каза още, че ВМРО няма да подкрепят предложението на ГЕРБ 200 от депутатите във Великото народно събрание да се избират мажоритарно, което противоречи на конституцията, където е описано как се извършват изборите. Депутатът добави, че ще подкрепят да има и машинно гласуване, но подчерта, че трябва да остане възможността и за гласуване с хартиена бюлетина.

От ВМРО смятат, че създаването на кметство в населени места с над 200 жители дава много по-голяма възможност за пряко представителство на хората и отново има отношение към процесите по оптимизиране и демократизиране на регионите с фокус преодоляване на регионалния и демографски дисбаланс в България.

За депутатите на Красимир Каракачанов основният закон - Конституцията на България, не съдържа ограничение, касаещо въпроси, които са изключително правомощие на ВНС да не могат да се решават чрез референдум. 

"За нас върховенството на закона е в основата на демокрацията и това трябва да е водещ принцип. По тази причина смятаме, че подобна възможност, дефинирана категорично, би довела до осъществяването на реална пряка демокрация, без нуждата от тълкувателно решение на Конституционния съд, при спазването на действащата законодателна рамка", категорични са от ВМРО. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във