Банкеръ Daily

Общество и политика

От ВМРО и НФСБ призоваха Сидеров да приеме реалността

Новите съпредседатели на парламентарната група на „Обединени патриоти” призоваха Волен Сидеров да приеме реалността. По-рано днес лидерът на "Атака" внесе жалба до председателя на парламента Цвета Караянчева, а от партията му окачествиха като нелегитимно решението за смяната на ръководството на групата.

"Решенията на парламентарната група на „Обединени патриоти“ са законосъобразни, не е достойно да бягаш и да се криеш от реалността", коментира заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов в кулоарите на Народното събрание. Той посочи, че реалността е такава, че мнозинството иска друго ръководство, защото иска групата да работи, а не да се занимава със скандали от сутрин до вечер.

„Това е знак, който решително сме дали към „Атака“. Надявам се те да го разберат и да подходят конструктивно, а не да се фиксират в миналото, както правят в момента“, заяви още Веселинов. По думите му всеки има право да тълкува правото, както му е изгодно на него. Правото обаче е една обективна наука, която се позовава първо на Конституцията, където е дефинирано що е то парламентарна група, после на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който е със силата на закон и след това на правилниците на самите групи и на желанията на определените лидери на трето място, разясни депутатът.

Попитан кой все пак е председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“, Веселинов обясни: „Този, който е избран от мнозинството от парламентарната група. Няма възможност за парашутисти в групите. Няма възможност някой да е доживотно на пост“.

Във връзка с искането на Сидеров за свикване на коалиционен съвет на малката коалиция, Веселинов посочи, че това е позитивен знак, че промяната в ръководството на групата е свършила своята роля.

"20 човека се произнесоха кое е легитимното ръководство на парламентарната група на „Обединени патриоти“, няма друг спор. Това, че на някой не му се иска това да е така… за съжаление фактите са такива”, заяви заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов. Според него от "Атака" бъркат чисто юридически нещата, които няма как да се смесят.

"Те се позовават на коалиционното споразумение, което засяга единствено и само явяване на избори, а не правилника. Правилникът е нещо съвсем различно. Освен това в регистъра на Народното събрание ние сме регистрирани като „Обединени патриоти”, няма нищо друго. Няма тирета, няма НФСБ, „Атака” и ВМРО”, поясни той.

По повод отправена покана от „Атака” за свикване на Коалиционен съвет утре Касабов каза: „Ние също искахме да говорим в продължение на година и половина с г-н бившия председател, но за съжаление него нямаше”. Според него утре вероятно среща няма да може да се състои поради отсъствие на лидера на НФСБ Валери Симеонов. От ВМРО също обясниха, че и Красимир Каракачанов отсъства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във