Банкеръ Daily

Общество и политика

От управляващата коалиция отричат да се обсъжда смяна на министри

Станислав Балабанов

Представители на управляващата коалиция отричат да се обсъжда смяна на министри.

Нито сме обсъждали, нито съм чула такова нещо - така вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията, и лидер на БСП Корнелия Нинова отговори на журналистически въпрос дали ще има персонални промени в кабинета.

На въпрос за евентуална оставка на външния министър Теодора Генчовска, тя отговори: „Според мен е слух само и манипулация“. 

Нинова каза, че не смята, че вътрешният министър Бойко Рашков трябва да си подаде оставка, след като днес Софийският районен съд отмени като незаконосъобразна заповедта за задържането на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Вицепремиерът дойде в парламента за среща на експертните съвети от четирите формации в управляващата коалиция. На разговорите ще бъдат обсъдени икономически и социални мерки, потвърди тя. По думите на Нинова, сред обсъжданите теми ще е овладяване на инфлацията и цените, както и компенсирането на доходи. „Слагаме началото на разговора за актуализация на бюджета“, посочи още тя.

„Трябва да гарантираме финансовата стабилност на държавата; да няма популизъм, но да има реални действия, които да помогнат на икономиката и домакинствата“, смята Нинова.

Тя конкретизира, че според БСП трябва да се разгледат възможностите за намаляване на ДДС, на акцизи, горива и "контролираните стоки". Социалистите ще поставят и темата за необлагаемия минимум и регулирането на енергийната бедност, посочи още Нинова. 

Тя каза, че таванът на цените е „една много гореща тема“, по която имаме различни мнения.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска не е подавала оставка, нито има такова намерение, заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.

Балабанов определи като спекулации твърденията, появили се в социалните мрежи и в някои сайтове, че министър Генчовска се готви да подаде оставка:

"Това е категорична, абсолютна лъжа. Мога да ви уверя, че министър Генчовска си е на мястото. Въобще не се говори и не се обсъжда такъв вариант. Напротив", категоричен е той.

Балабанов напомни, че утре министър Генчовска ще бъде изслушана в Народното събрание заради друга фалшива новина - че е отстъпила от позицията ни по отношение на Северна Македония.

"Включително министърът на външните работи на Германия използваше фалшивите новини по отношение на бързото присъединяване на Македония в Европейския съюз, след което се появиха призиви за оставка на министър Генчовска, която се била съгласила на някакви неща. И това е абсолютна лъжа. Затова тя просто ще дойде тук, в пленарна зала, за да го обясни", каза още депутатът.

Станислав Балабанов обвърза проблемите с разплащанията към пътностроителните фирми с кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ.

"В последните седмици този казус се постави като заложник по отношение на друга политическа интрига - изборът на гуверньор на БНБ. За съжаление, може би от детинство и от спортна злоба, се блокира цяло едно министерство, бламира се министър от управляващата коалиция. И щом ще има комисии антикорупционни за Министерство на регионалното развитие, да има такива за Министерството на финансите, за министерството на господин Лорер, за всички министерства, които разполагат с държавни пари", коментира дерутатът от ИТН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във