Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОТ ТРЕЗОРА

На днешното си заседание Министерският съвет ще обсъди предложението на министъра на финансите за промени в съвета на директорите на ДФРР. За негов член ще бъде предложен заместник-министърът на финансите Пламен Орешарски. В момента той е и член на директорските бордове на БКК и на БУЛБАНК.


Първа източна международна банка ще обслужва безлихвения заем от 1 145 млн. лв., който Националният фонд за опазване на околната среда отпуска на Кремиковци АД. Заемът трябва да бъде усвоен до 30 април 2000 година. Парите ще бъдат използвани за изграждане на съоръжение за транспортиране, уедряване и оползотворяване на прахове от електрофилтрите в агломерационния цех на аглодоменния завод в Кремиковци. Екологичната програма на комбината за тази година предвижда инвестиции за 25 млрд. лева.


Правителството ще обсъди днес (16 март) въпроса за събирането на вземанията на Република България от други държави. Финансовият министър ще предложи да се създаде специална работна група, която да се занимава с този проблем.


Трима са кандидатите за мениджърско управление на ТБ БИОХИМ. Пред БКК своето желание са изразили Bank Austria, швейцарската Union Bank и израелска финансова групировка.


От БКК съобщиха, че е отправена покана чрез ИНТЕРНЕТ кандидатите за посредници при продажбата на БУЛБАНК и ЕКСПРЕСБАНК да представят своите оферти.


Счетоводните резултати на Българо-руската инвестиционна банка за януари 1998 г. са оптимистични, съобщиха от институцията. Към 31 януари 1998 г. балансовото число на инвестиционната банка е достигнало 98.829 млрд. лв., а месечната печалба - 3.622 млрд. лева.


Управителният съвет на фонд Земеделие одобри пет програми за отпускане на инвестиционни кредити от фонда. Те са: Земеделско начало, по която може да се получи кредит до 20 млн. лв.; Българска ферма - кредитите по нея са с максимален размер до 100 млн. лв.; Развитие, която предлага заеми до 260 млн. лв.; Планинско земеделие - за кредити до 20 млн. лв., и Екоземеделие - за кредити до 80 млн. лева.


Швейцарската банка Credit Suisse Group е определила три насоки на своя интерес към България - търговско кредитиране, подпомагане на българското правителство при емитирането на еврооблигациите и на пазара за евровалути и приватизацията.


Скоро клиентите на две български банки - ХЕБРОСБАНК и БУЛБАНК, ще могат да получават информация за остатъчните салда по своите сметки по телефон или факс. Завършват тестовете на програмни продукти за автоматизация на банковата дейност БАНКО 4. Когато това стане, клиентите на двете банки ще ползват услугата, след като въведат личната си парола. Ако информацията се изпраща по факс, освен салдата по сметките ще се отчита и движението на пари по тях.


Данъчните служби ще работят до края на март с удължено работно време - от 7 до 19.30 часа, включително в събота и неделя, съобщиха от финансовото ведомство.


Избрани застрахователи получиха миналата седмица книгата Застраховане с автограф на автора й проф. Христо Драганов, член на УС на ВИС 2.

Facebook logo
Бъдете с нас и във