Банкеръ Daily

Общество и политика

От "Стомана" отричат да са източвали яз. "Студена"

"Заявили сме 10 хиляди кубика за целия месец януари, а 20 хиляди кубика за февруари", каза пред БНР Константин Стаменов, един от директорите в "Стомана Индъстри" АД. Той обясни, че това са минимални количества заради кризата и са заявени само за критични нужди. По думите му дори да им разрешат от Басейнова дирекция да получат тези количества вода, те може и да не ги използват.

"Тези количества няма да навредят на консумацията на вода в град Перник", категоричен бе Стаменов и посочи, че предприятието е на воден режим.

Той посочи, че "Стомана Индъстри" АД прави всичко възможно да изпълняват плана си на производство и чрез набелязани мерки да не се стига до критични ситуации.

Стаменов коментира появилите се информации в медиите, че "Стомана" е търгувала с доставки на вода от язовир "Студена" на 16 дружества, намиращи се на нейна територия:

"Нормално е в една индустриална зона инфраструктурата да е на един собственик, а към тази инфраструктура от преди 30-40 години да са останали свързани фирми на други юридически лица и ние им подаваме вода, но това са символични количества".

Според него: "В период на криза е нормално да се появят всякакви възможности. Подали сме всякакви документи на прокуратурата и й оказваме пълно съдействие". Той заяви, че не го притеснява тази проверка и гарантира, че не са направили нарушение.

Стаменов беше категоричен, че "Стомана" не е източила язовир "Студена", защото консумацията на предприятието е много малък процент от консумацията на града, "а съвсем минимална част от водата, която е влязла през нашите водомери, е препродадена на други фирми", уточни той и посочи, че количеството не възлиза на повече от 4-5%. 

По думите му "Стомана" използва вода от язовира, която е около 3% от количеството вода, която консумира град Перник. 

Константин Стаменов посочи още, че проверката преди Нова година е доказала, че няма никакви отклонения от водопровода на "Стомана Индъстри".

Цялото интервю на Лора Търколева с Константин Стаменов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във