Банкеръ Daily

Общество и политика

От Стефан Командарев с любов: За смисъла на живота и безсмислието на системата

“Бих спал с кинокамерата до себе си, за да документирам случващото се наоколо, докато отсъствам, потънал в сън. А също и какво ми се случва в съня. Защо не?” Микеланджело Антониони

Пълна зала на български филм. Толкова е важно да бъдеш сериозен, когато правиш комедия или се опитваш да направиш карикатура на времето, в което живееш. Да оцветиш трагедията смешно. Сценарият е негримиран, изказан на един дъх, липсва безвкусно натрапване на актьорски талант, сякаш съм на нощна софийска улица и мога да очаквам да се случи всичко. Сцените са битови, но те стяга гърлото и се появява неизбежно усещане за свръхчувствителност спрямо живота дори на непознат. Това е новият филм на Стефан Командарев „В кръг". 

След софийските таксита, в центъра на събитията този път са полицейските патрулки - и отново събитията в нощна София. Три двойки полицаи патрулират в навечерието на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Те трябва да регулират  протестно шествие, свързано с бутането на съветски паметник. И през цялото време един труп стои край релсите...А има русофили и русофоби.

Героите на Командарев са обикновени хора – малко човечни и малко цинични, като съседите от апартамента до вас. Като фон на действието по радиото и телевизията текат анализите за прехода, а главните герои засичат качеството на живот в реално време. Полицаите се въртят в кръг около районите си, попадайки на отделни случаи, отразяващи безсмислието на системата. Безкрайният лабиринт на прехода.

„В България не е никак лесно да си полицай – работиш за малко пари, облеклото не е подходящо, хората не те харесват, а сред полицаите има изключително стойностни хора. Това, което още в началото се разбрахме със Синдикалната федерация на служителите на МВР, беше че няма да пресъздаваме идеализиран образ. Специалната прожекция на филма пред полицейските служители беше уникално изживяване. На финала всички станаха на крака, за да аплодират. „В кръг“ те видяха реалността, видяха живота си на екрана“, казва Стефан Командарев за своя филм.

"В кръг“ е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на „Посоки“.. По примера на първия филм и тук епизодите са снимани в един кадър за по-голямо въздействие и автентичност. В лентата участват Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев–Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев–Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян и др. Режисьор е Стефан Командарев, оператор Веселин Христов, сценаристи Симеон Венциславов и Стефан Командарев.

Филмът е заснет за 12 нощи и не е с висок бюджет. Но определено с мисъл за зрителя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във