Банкеръ Daily

Общество и политика

От сблъсъка между Борисов и Божков може да спечели Делян Пеевски, допуска политолог

"Аз говоря за модел "ГЕРБ", който е изграждан. За да се промени моделът, трябва да се смени архитектът, а това е човекът, който е създал тази партия, а тя е една лидерска партия. Тези приказки за проветряване не мога да ги разбера". Това каза пред БНР политологът доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология на БАН. По думите му активът, който натрупаха управляващите в продължение вече на трети мандат, е свързан със съмнение за корупция и схеми. 

Доц. Чолаков коментира, че обвиняемият бизнесмен Васил Божков е в "неудобна позиция, защото прокуратурата е започнала действия срещу него" и затова "опасността за управляващите" от разкритията, които той прави, не е особено голяма. "Каква алтернатива може да бъде един човек, за когото има сериозни съмнения от години за това, че е ключова фигура в престъпния свят. Не е било нужно Божков да излезе и да каже тези неща, защото отдавна говорим за съмненията, че управляващите са замесени в корупционни схеми и сделки", посочи той. 

Политологът уточни, че този модел на управление не е монопол само на ГЕРБ. Той коментира замесването в разказите от Дубай на бизнесмена Божков и на Севдалина Арнаудова - пиарка на премиера Бойко Борисов, за която се твърди, че притежава имоти, придобити чрез "благосклонни кредити, които други лица не биха получили". Доц. Чолаков предположи, че Борисов може да се наложи да я смени, но "това ще е поредният бушон".

Доц. Петър Чолаков допусна, че от сблъсъка между Борисов и Божков може да спечели Делян Пеевски, защото "играта на ДПС е най-добре построена".

Във връзка със заявката на Цветан Цветанов – бившият втори в ГЕРБ, да прави политически проект, политологът коментира, че остава скептичен доколко той може да има успех, но: "Той може да бъде един деструктивен играч - да руши играта на ГЕРБ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във