Банкеръ Daily

Общество и политика

От РЗИ обикаляха из парламента, за да връчват актове на депутати за неносене на маска

Служители на столичната Регионална здравна инспекция бяха в Народното събрание, за да връчат документ за нарушение на депутатите, които бяха без маска в пленарната зала. Служителите обикаляха стаите на парламентарните групи и търсеха депутатите, нарушили заповедта на здравния министър.

По време на последните няколко заседания на парламента редица депутати отказваха да слагат задължителните за обществени закрити места маски, като мярка срещу разпространението на COVID-19, а други ги носeха под брадичката.

По официална информация са санкционирани общо 24 депутати, а размерът на глобата е минималният – 300 лева.

Трима човека от НФСБ имат актове, няма наказателни постановления. Това каза лидерът на партията и зам.-председател на парламента Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание.

"Колегите имат право и основание да обжалват, защото има случаи на човек, който в момента пие. Как може да поемеш глътка напитка без да си свалиш маската? Вижда се, че той държи маската си. Нека да оставим колегите, тяхното е правото на обжалване. По принцип ние сме за продължаването на тези по-сериозни мерки, включително и налагането на по-сериозни мерки, с оглед на развитието на епидемията в България Явно мащабът й се разраства. Всеки ден виждате, че има по 150-160 случая на заболели. Мерките трябва да се спазват. Заповедта на министъра е валидна за всички", заяви още Симеонов.

От ГЕРБ потвърдиха, че шестима от депутатите им са глобени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във