Банкеръ Daily

Общество и политика

От РСМ изисквали български документи при преброяването

“Тревожни неща научихме за преброяването – северномакедонските власти са изисквали български документи, като подобно изискване не е било предявявано към други етнически групи.” Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова след среща със сънародници в Охрид.

От друга страна най-често срещаният проблем, пред който били изправени нашите сънародници в Северна Македония, бил дискриминацията на работното място и то само защото декларирали българския си произход и се самоопределяли като българи.

Йотова бе в Охрид, където бе гост на откриването на информационния център на Сдружение за толерантност и сътрудничество “Хоризонти”. Председателят му Люпчо Куртелов е потомък на братя Миладинови. Вицепрезидентът подари на сдружението икона на св. Иван Рилски, българска класика и сборник с песните на Миладинови.

При срещата си със сънародниците вицепрезидентът отново повтори българската позиция, че се очакват гаранции за правата на македонските българи и че най-сигурната гаранция затова е вписването им в Конституцията на Република Северна Македония.

Представител на северномакедонските медии попитал Илияна Йотова дали България ще признае македонското малцинство в страната, при което тя го призовала да прочете българската Конституция, в която няма малцинства, и подчертала, че решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург не е за признаване на македонско малцинство в България.

В отговор на други въпроси Йотова обяснила, че страната ни очаква промяна на определени текстове в учебниците, по които се учи в Северна Македония, както и разкриване на архивите за гоненията на хора заради българското им самосъзнание.

„Недопустимо е през XXI век да ставаме свидетели на поругаването на паметници само защото са на българи”, подчертала Йотова и дала конкретни примери, споделени й при срещите с нашите сънародници. Един от тях – неколкократно разрушена надгробна плоча на български офицер, участвал в освобождението на тези земи през 1903 година.

В Охрид Илияна Йотова посетила и Дневен център за деца с аутизъм, финансиран от българското правителство като част от програмата на МВнР „Българска помощ за развитие“, а преди това отдала почит пред паметника на 15-е загинали български туристи на потъналия кораб “Илинден” през 2009 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във