Банкеръ Daily

Общество и политика

От регионално министерство гарантират скорошно изпълнение на ВиК проектите

"Има готовност до три години и половина да е приключило изпълнението на проектите от ВиК сектора, финансирани по линия на оперативна програма "Околна среда". Това коментира пред журналисти заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след участието си във форум "Проектни предложения на ВиК оператори за финансиране по ОПОС 2014-2020 г."

Той напомни, че всички 14 ВиК дружества в страната, поканени да кандидатстват по оперативната програма, са подали предсрочно проекти за финансиране по процедура "Изграждане на ВиК инфраструктура" по ОПОС.

Наков заяви, че се очаква с изпълнението на проектите в 50 населени места с десет хиляди и повече еквивалент жители да бъдат уеднаквени екостандартите с тези по ресорните евродирективите и да се подобри пречистването и третирането на отпадните води. Над 850 километра ще бъдат новоизградените водопроводи и канализационни колектори и още толкова реконструирани по линия европейската солидарност, добави той и посочи, че през следващите четири години се очаква да се работи по 400 отделни обекта и подобекта.

По време на форума заместник-министър Нанков изтъкна, че страната е на финалната права на осъществяването на една от най-големите инвестиции в сектор ВиК в страната от последните тридесет години. 

Председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева, която също участваше във форума, подчерта по време на дискусията, че се реализира най-мащабната инвестиционна програма във ВиК сектора и в историята на България. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във