Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОТ РЕАЛНОСТТА ДО АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА И ОБРАТНО...

Визитата на Иван Костов и Александър Божков в САЩ безспорно е опит след добрите думи, казани за нашата страна по времето на посещението на президента Петър Стоянов, да се постигнат и конкретни икономически резултати.


На 10 март вечерта, на специалната среща, организирана от инвестиционната банка Merryll Lynch, премиерът Костов е представил пред американския финансов елит възможностите за чуждестранни инвестиции в България. Сред публиката в нюйоркския клуб Метрополитън са били представители на водещи банкови институции като Alliance Capital, American Century, City Corp, Goldman Sachs, Salomon Brothers, Nomura, Soros Fund Managment и UBS Assets Managment. Иван Костов е имал среща и с главния изпълнителен директор на J.P.Morgan Дъглас Уорнър, на която са били обсъждани възможностите за участието на банката като посредник в раздържавяването на българските кредитни институции и евентуалното й участие като консултант в пуловата приватизация.


При разговорите на премиера с Джефри Сакс харвардският професор е изразил мнението, че след 1999 г. България трябва да се стреми към ръст на БВП от над 10% годишно. Пред Александър Божков представители на инвестиционния фонд Kemper Investment пък са проявили интерес към приватизацията на Оргахим - Русе, и към участие на българския капиталов пазар.


На 11 март във Вашингтон Александър Божков е имал и поредица от срещи в Световната банка, на които са били обсъждани проектите на СБ за България. Консултативни разговори с участието на Стенли Фишер, Майкъл Деплер и Ан Макгърк са проведени и в Международния валутен фонд.


Миналия четвъртък вицепремиерът е имал среща с заместник държавния секретар Стюарт Айзенщат, на която са били анализирани възможностите за създаването на българо-американски съвет по икономическите въпроси. Специално внимание е било отделено и на проблемите на интелектуалното пиратство. Темата е намерила продължение на срещата с президента на Американската асоциация на звукозаписната индустрия Хилъри Розен.


Последната среща на Александър Божков миналия петък е била с вицепрезидента на Международната финансова корпорация Джемал Касум. Преди две седмици институцията направи свое специално представяне в София, като обяви желанието си да инвестира в частни проекти у нас.


Наличието на инвеститорски интерес към нашата страна е една добра основа за по-нататъшни делови разговори. Едва ли обаче окончателните решения за навлизане на американски капитали в България ще се вземат по-рано от една-две години. Първата американска стъпка ще бъде свързана с посредничеството. От нас зависи да използваме максимално възможностите за реклама покрай емисията на еврооблигации, която трябва да се появи на международните капиталови пазари до края на годината. По данните на Агенцията за чуждестранни инвестиции до края на 1997 г. САЩ са направили директни инвестиции на обща стойност от 73.5 млн. щ. долара, като американците се нареждат на четвърто място сред инвеститорите у нас след Германия, Белгия и Холандия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във