Банкеръ Daily

Общество и политика

От президентството пратили СМС на Гешев с покана за среща

Опитът на главния секретар на президента Димитър Стоянов да се свърже с главния прокурор Иван Гешев няма връзка с внесеното от прокуратурата искане в Конституционния съд за тълкуване на разпоредбите на чл. 103 от Конституцията. За действията на прокуратурата президентската институция е научила впоследствие от медиите. Това отговориха от президентството по повод изказването на главния прокурор Иван Гешев, че е получил СМС от човек от президентската администрация във връзка с проверката за назначаването на съпругата на президента Радев за пиар на Военновъздушните сили през 2014 година. 

Обвинител №1 не уточни кога е бил направен опит за комуникация с него - преди или след като прокуратурата пусна записи, направени във връзка с разследване на спецпрокуратурата срещу началника на ВВС генерал Цанко Стойков, на един от които Стойков обсъжда с мъж, за когото от прокуратура изрично уточняват, че вероятно е президентът Радев, проверка на антикорупционната комисия около назначаването на Десислава Радева.

Оказва се, че наистина е имало опити от президентството да се свържат с Гешев, за да се уреди среща, въпреки, че Румен Радев първоначално отрече да е имало подобни действия от страна на неговата администрация.

"Не може главният прокурор да бъде привикван със СМС-и от едно лице, вероятно същият Митко, на който вероятно президентът Радев, казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му“, каза пред журналисти Иван Гешев преди заседанието на ВСС днес.

В началото на седмицата Гешев отправи искане до Конституционния съд за тълкуване на чл. 103 от Конституцията, разпоредбата, която засяга имунитета на президента, а във вторник от Върховната касационна прокуратура съобщиха, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена комуникация. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във