Банкеръ Daily

Общество и политика

От ПП питат службите защо Костадинов е с черен печат от Украйна

С декларация по повод забраната за влизане в Украйна за 10 години на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов партия „Продължаваме промяната“ настоява да се изясни има ли риск за националната сигурност на страната, ако български депутат е обект на враждебни действия от друга държава.

Декларацията от името на парламентарната група беше прочетена от Росен Костурков от трибуната на Народното събрание. "Ако в Народното събрание има хора, които прокарват интереси на чужда държава, то смятаме, че това е истинска заплаха за България", заяви депутатът от „Продължаваме промяната". 

Росен Костурков подчерта, че по случая трябва да се търси повече яснота и от ДАНС.

„Не ни е известно в историята на Народното събрание да е имало друг такъв случай, в който народен представител да получи черен печат - т.е. забрана за пребиваване в свободна и демократична държава. Бихме искали да се изясни следното: с каква информация разполагат българските служби относно нашия колега и на база на какви съмнения службите в Украйна са стигнали до това крайно решение. Има ли рискове за националната сигурност, ако български депутат с имунитет и достъп до секретна информация е обект на подобни враждебни действия от друга държава. Какво правят ДАНС, ДАР, Военното разузнаване и МВР и, дали информацията, с която разполагат е по-всеобхватна от информацията изнесена в публичното пространство“, заяви той.

Преди два дни, след завръщането си от украинския град Болград, лидерът на партия "Възраждане" и народен представител Костадин Костадинов обяви, че Украйна му е сложила черен печат и му е забранила да влиза в страната в следващите 10 години.

"България не е във война, но водените в непосредствена близост до нашите граници военни действия ни карат да вярваме, че българските граждани заслужават всички отговори за рисковете към националната сигурност", допълни депутатът от ПП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във