Банкеръ Daily

Общество и политика

От понеделник започва обсъждане на персоналния състав на кабинета

Утре трябва да затворим първия етап от разговорите за съставяне на кабинет. Има подкрепа за програмата, другата седмица ще продължим разговорите по персоналния състав на Министерския съвет. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като от партията ѝ проведоха среща с независимите депутати, напуснали ИТН. По-рано социалистите разговаряха и с "Демократична България."

По думите ѝ целта е много по-голяма от личните противоречия и егото. "Има висока степен на съгласие и подкрепа на програмата, която ще изработим в детайли и ще представим окончателния вариант. Няма сериозни разминавания. Разговаряхме за КПКОНПИ и избора на Бойко Рашков и тук разминаването не е по съществото на въпроса, а за времето, не можем да държим безкрайно мандата. От ПП искат първо да се приеме законът за КПКОНПИ, с което да се гарантира антикорупционно мнозинство с гласуване в парламента, не на думи и преговори само и след това да се пристъпи към следващи действия, но това поставя въпроса колко време може да се държи мандатът", допълни Корнелия Нинова.

Тя уточни, че са обсъждани парламентарни процедури, скъсяване на срокове, извънредни заседания, ако трябва. "Не водим разговори с отделни депутати от "Има такъв народ" за отцепване на нови такива. Надделява мнението за политически кабинет в първия етап на преговорите. Усилието е всички да бъдат събрани на една маса. В началото на другата седмица финално ще представим програмата. Не сме предвиждали да разговаряме с Елена Гунчева (която напусна "Възраждане" бел. ред.). Ще изчакаме процедурата за антикорупционния закон, няма да коментираме имена и министри преди да приключим с програмата и тя да получи пълно одобрение", каза лидерът на левицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във