Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОТ ПОДСТЪПИТЕ НА СИНИТЕ ВЪРХОВЕ СЕ НОСИ ТЪТЕН

Иван Костов, Екатерина Михайлова и Йордан Соколов са единствените сигурни членове на новия Национален изпълнителен съвет (НИС), който Единадесетата конференция на СДС ще избере през февруари. Те са най-силните хора в партията и държавата в момента, коментират техни подопечни. Това са личностите, които участваха в подреждането на новата министерска мозайка. И със сигурност те ще се опитат да наредят по собствен вкус и ръководството на партията, когато му дойде време.
Костов ги използва да разчистят неудобните. Те пък използват ситуацията, за да подредят собствените си пасианси. Така простичко обясняват запознати започналата най-голяма битка в партията от 1995 г. насам. Според тях за първи път не е ясно кой срещу кого и с кого играе и именно тази неизвестност най-много изнервя атмосферата. На пръв поглед изглежда, че капитанът сменя екипажа си, но като че ли не е точно така, опитва се да прозре в дълбочината на интригата смутен активист. По думите му водата се мъти най-вече от софийската организация. Конкуренцията между столичните лидери и сблъсъкът между икономическите и партийните им интереси много отдавна заплашват да дестабилизират цялата партия. В брой 27 от 1999 г. в.БАНКЕРЪ подробно описа конфликта и прогнозира, че точно той ще се окаже решаващ както за очакваните промени в правителството, така и за избора на нов партиен елит на Единадесетата национална конференция.
Този стар вътрешен сблъсък получи преди време публичен израз в т.нар. битка между Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев. Наистина преди няколко години доскорошният вицепремиер беше специално толериран от най-високо място, за да ограничи популярността на столичния кмет и хората му не само в софийската организация, но и в цялата партия. Точно тогава се формираха и настроенията срещу членовете на ОХДЦ.
Да изолира максимално християн-демократите и цялата софийска организация от структурите на партията бе една от целите и на Христо Бисеров. Преди него с тази задача не успя да се справи Симон Спасов. За разлика от Спасов сивият кардинал действаше далеч по-настойчиво и решително в опита си да превърне СДС от столична в предимно провинциална партия. Но и неговите умения не се оказаха достатъчни. Членовете на ОХДЦ и днес са сред най-влиятелните. На техните икономически контакти се приписва основната част от чуждестранните инвестиции у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във