Банкеръ Daily

Доц. Стойчо Стойчев:

От по-ниската избирателна активност ще загуби Слави Трифонов

„Няма особено значение колко партии ще влязат в парламента, важното е управляващото мнозинство на какъв принцип ще бъде изградено. Възможно е да имаме правителство на малцинството, независимо от това, че може би ще е коалиционно“. Това каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Според него от патриотичните партии с най-големи шансове за влизане в новия парламент е ВМРО. „Другите формации са по-скоро временни играчи. ВМРО е организация, исторически формирана, има традиция и трайно формиран електорат“, посочи той. 

„Правилото в парламентарна демокрация като България е да имаме коалиционни мнозинства и коалиционни правителства, но от времето на тройната коалиция партиите избягват думата „коалиция“ като дявол от тамян, бягат от тази прокълната дума и говорят за обединения, алианси. Но коалиционното управление е добро управление, означава договаряне на неща, които, ако са на принципна основа, гарантират минимум права и интереси на гражданите, които няма да бъдат нарушавани“, допълни доц. Стойчев. 

По думите на политолога епидемията няма да се отрази на предизборната кампания. 

„Всичко опира до мобилизация и способността на партиите да мобилизират вот в своя полза. Тази степен на мобилизация не се влияе от коронакризата. Тя би повлияла върху по-вяло заинтересованите от изборите. От по-ниската избирателна активност ще загуби проектът на Слави Трифонов, защото за него биха гласували хора, които рядко ходят да гласуват и избират опция по обща атрактивност, а не по твърди идеологически сантименти“, коментира политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във