Банкеръ Daily

Общество и политика

От "Обединени патриоти" настояват да се разреши строителството върху дюни

Да бъде възможно да се строи върху дюни, "ако с проекта на Подробния устройствен план и инвестиционния проект е предвидено тяхното опазване и съхранение". Стоеж не се допуска само, ако става въпрос за обект от национално значение съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Това предложение е внесъл депутатът от "Обединени патриоти" Христиан Митев.

Митев внесе и друго предложение – ако разположиш палатка или шатра на неохраняем морски плаж, морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория без разрешение, глобата да е от 5000 до 10000 лева или с имуществена санкция от 10000 до 50000 лева. Така щяла да се опазва околната среда от замърсяване, включително с неразтворими отпадъци, посочва народният представител.

Друго предложение – ако си сложиш палатка, навес, шатра, заслон върху дюни (бели или сиви), да бъдеш глобяван между 2000 и 5000 лева или с имуществена санкция между 3000 и 10000 лева. Предложението е аргументирано с това, че така по-ясно се "диференцират" наказанията.

В края на март, на първо четене в ЗУЧК минаха промени, с които се забранява опъването на хавлия или на палатка на дюни. Само че глобите са по-малки – от 500 до 1000 лева за хавлия и/или платка, от 1000 до 3000 лева за кемпер или каравана.

Христиан Митев оправдава предложението си за строежи върху дюни със следните аргументи – имало дюни не само по Черноморието, но и по Дунав и притоците му; дюните и бъдещето им не били приоритетни за обществото, защото по приложение от Директива 92/43/ЕИО от 1992 година, одобрена от България, за приоритетни за опазване били определени дюните по крайбрежията на Атлантическия океан, Северно и Балтийско море, Средиземно море и "континентални дюни". Освен това, според него, имало и европейска практика – опазването на дадено местообитание да може да се приложи и съвместно с реализиране на инвестиционно намерение в близост или около местообитанието. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във