Банкеръ Daily

Общество и политика

От любителските изкуства в тревога заради билет „ваксинация“

От Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ), представляващ над 5630 техни членове на територията на страната, излязоха със специална позиция, в която изразяват тревогата си от възможна дискриминационна мярка - допускане само на ваксинирани хора до културни събития.

Те са обезпокоени, че подобна възможност се е обсъждала на среща между представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на културата и на театрално-сценичните изкуства.

От СОЛИ подчертават, че Министерството на здравеопазването внушава идеята за сегрегация между отделни групи хора, а именно на принципа – ваксинирани и неваксинирани срещу COVID-19, което е противоконституционно.
В позицията си от СОЛИ отбелязват, че вече повече от година и половина секторът им е сред най-потърпевшите, спазва всички ограничения, чинно се съобразява с тях и не е практикувал професията си в най-тежките локдауни. В същото време заетите в него не са получили никакви компенсации заради принудителното спиране на дейността си.
"Културата е част от социалния живот на страната и тя трябва да бъде общодостъпна за всеки във всичките й форми: обучение, подготовка, събития; без разделителна линия и дискриминация по пол, раса, религия, медицински статус или друго. Занятията, които се провеждат в нашите организации, са с изключителен принос към националната култура и образование, като ние подготвяме кадри за професионалните училища и университети, и
възпитаваме обществото в национално самочувствие и ценности" - подчертават от СОЛИ в позицията си, разпространена до медиите.
Те настояват за спешна среща - най-късно до 20 август, 2021 г. с министрите Кацаров и Минеков, предвид наближаването на старта на творческия сезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във