Банкеръ Weekly

Общество и политика

От лятото столичани ще се возят на нови автобуси

След като обжалване забави покупката на нови автобуси в столицата, сега договорът за тяхната доставка е вече факт. Първите возила от общо 126 ще тръгнат по софийските улици в края на май, а останалите - в края на годината. Стойността на автобусите е 66.5 млн. лева без ДДС и ще бъдат доставени от германската фирма "МАН ТРЪК&БЪС АГ". Договорът се реализира по проект "Изпълнение на мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на автобуси", като финансиране идва по линия на оперативна програма "Околна среда".

Новите превозни средства ще се движат на газ, ще имат климатик и ще бъдат достъпни за трудноподвижни пътници. Те ще разполагат със система за накланяне на автобуса при отваряне на вратите при спирките и звуков и светлинен сигнал при затваряне. Ще бъдат оборудвани и с механична рампа за качване на колички за трудноподвижни лица и майки с детски колички.

Обжалване на един от участниците в търга "Джънджоу Юйтун Бус Ко. Лимитид" забави доставката на новите автобуси в столицата. В крайна сметка обаче в края на миналата година Върховният административен съд отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията и позволи на общината да подпише договора.

С доставката на новите автобуси над 60% от автобусния парк ще бъде на възраст до три години и половина. Сега в движение са общо 400 рейса, от които едва 60 са на възраст до три години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във