Банкеръ Daily

Общество и политика

От Конгреса на САЩ поставиха въпроса за медийната свобода у нас

Представители на Конгреса на САЩ поставиха въпроса за състоянието на медийната среда в България, която в международната класация на „Репортери без граници” за медийна свобода заема 112-о място. Президентът Румен Радев се срещна с делегация от Конгреса на САЩ, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън. Разговорът се проведе в рамките на Шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“. Българският държавен глава е домакин на международното събитие, в което участват президенти и ръководители на делегации от 12-те държави участнички от Европейския съюз и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия. Форумът се провежда на 8 и 9 юли в Националния дворец на културата в София.

По думите на държавния глава, свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е необходимо пълното изсветляване на финансирането на медиите в страната, особено по отношение на получаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове. Съществува пряка зависимост между високите нива на корупция в дадена страна и липсата на медийна свобода, подчерта още президентът.

Двустранното партньорство в борбата с корупцията, също бе обсъдено по време на срещата. „Наложените от САЩ санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на български граждани и компании са ясен знак в подкрепа на стремежа на гражданското общество за постигане на реални резултати в утвърждаването на върховенството на правото“, каза Радев. "Корупцията е враг на добрите управленски практики и на демокрацията“, изтъкнаха представителите на Конгреса на САЩ. 

Двустранното партньорство в сферата киберсигурността и отбраната също бе обсъдено по време на срещата.

България се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите. САЩ е един от технологичните лидери в света и успешните двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени, посочи държавният глава.

Представителите на Конгреса изразиха пред българския държавен глава последователната подкрепа на САЩ за „Три морета“, включително за Инвестиционния фонд на Инициативата. Те откроиха и приноса на „Три морета” за енергийната диверсификация в региона и за развитието на инфраструктурната свързаност между страните от Централна и Източна Европа, което има своето значение за устойчивото развитие на обединена и просперираща Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във