Банкеръ Weekly

Общество и политика

От какво се отказват ГЕРБ

Ден след като от щаба на Меглена Кунева обявиха, че кандидатът за президент на гражданското общество започва уникална дарителска кампания с още по-уникална отчетност за всеки похарчен лев, и Граждани за европейско развитие на България се напрегнаха и родиха гениални предложения.
Първото е в месеца, отреден по закон за предизборна кампания, да не приемат никакви дарения. А второто гласи следното: Предлагаме по време на кампанията, спазвайки разпоредбите на Изборния кодекс и Закона за политическите партии, ежеседмично на сайта на ПП ГЕРБ в Публичния регистър да бъде оповестявана информация за разходите на ПП ГЕРБ в предизборната кампания, като същата да бъде предоставяна и пред Сметната палата. Конкретно второто решение е напълно излишно, защото в Закона за политическите партии има ясен регламент, който е валиден и за ГЕРБ.
Герберите щели да отказват спонсорство, тъй като преценили, че подобен акт ще направи кампанията им по-прозрачна и открита. Това обаче означава ли, че в участието на управляващата партия в миналите местни избори е имало скрито-покрито, след като в отчета им пред Сметната палата е посочено, че 187 физически лица и 133 фирми са ги дарили? За парламентарните избори пред любимата си партия пък са се отчели 75 членове и симпатизанти. През 2010-а и за първите седем месеца от тази година ГЕРБ нямат вписан в публичния си регистър нито един спонсор. От партийната централа ни увериха, че това не е пропуск и нарушение на закона, а действително не са получавали дарения. Това може да означава две неща. Първото и по-малко вероятно е, че хората, които се редяха на опашки, за да внесат пари в касата на управляващите, са разочаровани от тях и са се преориентирали към други формации, инвестирайки в бъдещето си. Втората версия е, че парите са се давали под строй и не съвсем доброволно. Като се разгледат досегашните дарители, не е трудно да се открие, че едната част от тях са видни партийни функционери, на които партията се отблагодари с избираеми места в листите за депутати и общински съветници, а останалите са бизнесмени, които в момента печелят обществени поръчки.
Малко по-друг е въпросът от какво всъщност се отказват ГЕРБ, след като и без друго никой не се е затърчал да ги дарява? Логично е да се допусне и връзка с прословутите дарения за МВР, за които отговорните фактори рекоха, че имат воля да ги преустановят. Любопитно е също в каква степен работата на вътрешното ведомство е станала по-непрозрачна и открита, след като за шест месеца ведомството на Цветанов успя да събере 15.5 млн. лв. дарения и други безвъзмездно получени суми от страната и чужбина? Няма да открием топлата вода с твърдението, че проблемът не е самото спонсорство, а в това кой е донорът и срещу какво. И в крайна сметка рестото, което се връща, не е ли по-голямо от безвъзмездната помощ, каквото по дефиниция би следвало да е всяко дарение.
Има и още един абсурд в тезите на Националният предизборен щаб на управляващите. Оттам обясняват, че освен всичко друго решението им за отказ от спонсориране на кампанията щяло да гарантира на избирателите, че гласовете им ще бъдат дадени за конкретни политики на партията и кандидатите. Както и че нямало да ги обвърже и направи зависими от определени корпоративни интереси. Нещо повече - това щяло да гарантира и занапред тяхната независимост в работата им в местната власт и президентската институция.
Тук вероятно би трябвало да се засмеем - ГЕРБ ли не знаят за коалициите по интереси в местните парламенти, към които напливът още от избухването на демокрацията не секва? И нямат ли обяснение срещу какво (или по-скоро срещу колко) се внасят решения, обслужващи определени бизнесмени? Ако все още имат илюзии, добре е да сравнят декларациите по Закона за публичност на доходите на лицата, заемащи висши държавни длъжности - в началото и в края на мандата. И да не приемат обяснения от типа за 120 години трудов стаж. Няма нужда да се ровят и в отчетените доходи на онези от престъпната тройна коалиция, щото и в техните редици има ярки примери.
Според разпоредбите в Изборния кодекс партиите не трябва да харчат повече от 2 млн. лв. за президентската кампания и 8 млн. лв. за кметските избори. По груби сметки държавната субсидия на ГЕРБ за 2011-а, с парите на независимите, които декларираха принадлежност към управляващата партия, ще са около 22 млн. лева. Очевидно е, че няма проблем по-малко от половината от тях да бъдат инвестирани в изборите и ценните кадри, на които управляващите ще заложат в местната власт. Останалите пари от субсидията си спокойно могат да дарят на болни и бедни предизборно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във