Банкеръ Daily

Общество и политика

От излишък, вече сме на 3.5 млрд. дефицит, обяви Борисов

Лесно е да се критикува, по-трудно е да седнем и всяка конкретна мярка да я приложим. На практика сме забранили излизането на граждани да пътуват, освен ако не е за лечение. Нямате представа колко трудно се оказа от Филипините, Хондурас, Аржентина да докараме туристи, които са тръгнали на екскурзия в разгара на кризата. Повече тези експерименти няма да допуснем - на работа, до аптеката, до банка, до хранителния магазин и вкъщи. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредната среща при президента Румен Радев.

"Само една нация обединена, хладнокръвна, дисциплинирана, умна, може да преодолее тази криза. Ние сме във война с невидим противник. От излишък вече сме на 3.5 млрд. дефицит, защото бюджетът не се попълва, а всеки месец отиват милиарди за пенсионната система. Споделяме отговорността и се мъчим да се справим с кризата", коментира Борисов. 

Премиерът подчерта, че имаме много спиртоварни - няколко комбината, които правят по 1000 тона на месец.

"Хърватският колега плаче по телефона - нямат. Правим организация, имаме и деблокирани резерви, подготвяме ги за мрежата. Това е една възможност, когато нашият пазар се задоволи, да помагаме и на съседите. Имаме огромни мощности за спирт”, продължи Борисов. По думите му няма държава в Европа, която да няма недостиг на всеки един консуматив. "Спираме износа. Ние сме подвластни на договорите за внос, а тези доставки бяха отказани", каза още Бойко Борисов. 

Той предупреди специално МВР завръщащите се българи от различни дестинации да бъдат прегледани, информирани, да няма роднински събирания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във