Банкеръ Daily

Надя Клисурска:

От юли пенсиите скачат с 5%

От юли ще се случи планираното увеличение на пенсиите с около 5% за всички пенсии за старост. Това каза служебният заместник-министър на труда и социалната политика Надя Клисурска.

По думите ѝ през следващата седмица в програмата на правителството е предвидено и определяне на размера на социалната пенсия, която не е свързана с осигурителен стаж за старост, това увеличение също ще бъде с около 5% по бюджета на държавното обществено осигуряване.

Според Надя Клисурска решението, пенсионерите да получават по 50 лева до края на мандата на служебното правителство, е било сложно и трудно, защото става дума за над 104 милиона лева.

"50 лева добавка към пенсиите ще продължи да се изплаща до края на служебното правителство, до края на месец юли. Над 60% от българските пенсионери живеят под прага на бедността, мярката е глътка свеж въздух. Справедливостта беше нарушена в пенсионно-осигурителния модел", допълни Надя Клисурска.

Добавките ще бъдат изплатени по график с изплащането на пенсиите за юни.

Служебното правителство не се е фокусирало върху изборите, заяви заместник социалният министър пред БНТ. 

"В момента нивата на безработицата са близки до тези преди COVID кризата. Секторите туризъм, търговия и ресторантьорство са силно засегнати, те не са достатъчно подкрепени. Мярката 60 на 40 изсветли сивата икономика. Започнахме ревизия на всички проекти, свързани с Плана за възстановяване", каза още Клисурска.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във