Банкеръ Daily

Общество и политика

От ИТН се срещнаха с БСП, за да им откажат подкрепата си

От "Има такъв народ" не са променили отношението си към третия мандат и няма да подкрепят усилията на БСП да състави за правителство. Това стана ясно в рамките на кратката среща, която си организираха двете парламентарни групи в Народното събрание.

От ИТН отново атакуваха партиите на протеста, че не са подкрепили предложения от тях кабинет. "Ние няма какво ново да кажем. Ще повторим това, което говорим от първите дни на създаването на този парламент. Тогава ние заявихме, че „Има такъв народ” поема отговорността и ще предложи кабинет. Ако не бъдем подкрепени от партиите на протеста, няма да подкрепяме следващия мандат и според нас ще се отиде на предсрочни избори. Това го заявихме в първите дни. Нищо оттогава досега не се е променило. Извървяхме целия път, в който всички партии, включително и вие, отказаха да подкрепят нашия проектокабинет", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

По думите му от БСП зависи парламентът да "поживее още малко време", в което "да се направят някои неща по отношение на прокуратурата". "Що се отнася до продължаването на живота на Народното събрание – тези неща са важни, но това е кърпене. По-важното беше да съставим трайно мнозинство", отговори му лидерът на социалистите Корнелия Нинова, като даде пример за съществени, но неизпълними в момента неща като реформата на Висшия съдебен съвет.

Йорданов по-рано днес обвини депутатите от БСП, че с предложението си за съкращаване на сроковете по актуализацията на бюджета всъщност целят бързо да бъде разпуснат парламентът, за да не бъдат приети важни промени - да се отнеме от главния прокурор бюрото за защита на свидетели, да се закрият специализираните съд и прокуратура и да се измени Законът за НСО. "Затова БСП драпат, заедно с ГЕРБ, а подозирам и с ДПС. В момента ГЕРБ и БСП са в комплект. Дълго обяснявахте, че сте партия на протеста, а не на статуквото. Днес лицемерието ви е очевадно, а с ГЕРБ отново се гушнахте", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във