Банкеръ Daily

Общество и политика

От ИТН са против всякакви COVID мерки, разделящи обществото

Андрей Чорбанов, "Има такъв народ"

От "Има такъв народ" настояват за отмяна на "всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права". Това заяви в декларация от името на парламентарната група на ИТН депутатът Андрей Чорбанов. 

От 20 август за заведения и фитнеси отпада ограничението за ползване на до 50% от капацитета им, но само ако 100% от персоналът е ваксиниран, преболедувал или пък има отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в обекта. Посетителите също трябва да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест. А всички администрации трябва да въведат променливи граници за началото на работния ден на служителите - между 7:30 и 10 ч. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала. 

От ИТН с голямо внимание следят развитието на епидемиологичната ситуация както в страната, така и по света. "Да, обезпокоени сме, че вече година и 8 месеца няма трайно и ефективно решение на кризата с COVID-19. Важно е обаче да имаме предвид, че наред със здравния проблем, не бива да неглижираме и социалния и икономически ефект, който се стоварва с особена тежест върху няколко конкретни сектора като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и редица други, свързани с тях", казват още от партията. 

Те критикуват заявката за бъдещи действия на здравните власти, които са описани в последната заповед на ресорния министър Стойчо Кацаров. 

"Указанията, които се дават по отношение на изисквания за ваксинация или преболедували за работещите в редица обществени сектори, както и достъпът до тези обекти само от ваксинирани и доказано с документ преболедували и с доказан PCR тест, противоречи на основни права на гражданите в т. ч. правото им на труд и до свободен достъп до обществените обекти", се казва в декларацията. Според ИТН заради тази заповед масово работещи са подали своята молба за напускане като резултат от указания им натиск. "Това ще доведе до огромни бъдещи проблеми, които ще са вследствие на трайна невъзможност за възстановяване на тези сектори поради липса не просто на подготвен, а въобще на персонал", твърдят от партията.

"Разчитайте на мъдростта и интелекта на хората, а не се опитвайте да ги плашите и принуждавате, пренебрегвайки правото на личен избор", призовават от 'Има такъв народ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във