Банкеръ Daily

Общество и политика

От ИТН обещават съдебна реформа в следващия парламент

Председателят на Правната комисия в 46-ия парламент Андрей Михайлов от "Има такъв народ" обяви, че съдебната реформа ще се случи в следващото Народно събрание. "Съдебната реформа ще се случи. Да, не в 46-тото Народно събрание, но със сигурност ще се случи в 47-мото", заяви Андрей Михайлов.

Правната комисия в парламента прие символично законовите поправки за закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Времето обаче няма да стигне за окончателно прокарване на промените.

Според Михайлов това решение е дало възможност да се покаже на обществото волята на всички парламентарни групи да бъде закрито това спецправосъдие, което не оправда съществуването си за тези 10 години, обясни Михайлов.

Създаде се усещането, че те не са толкова специализирани, колкото извънредни съдилища. Процентът дела, които се разглеждат от тях не е чак толкова голям - те са само 3% от общите съдопроизводства. Голям процент от тях завършват със споразумения - 50%. По нищо този съд не се отличава и не блести сред останалите, напротив - създаде се усещането, че той е целево създаден или използван, за да се атакуват конкретни лица, смята Михайлов.

Делата няма да започнат отначало, а там докъдето са стигнали, обясни председателят на правната комисия.

В наказателния процес има един принцип на несменяемост на съдебния състав, затова тези дела следва да бъдат продължени да се разглеждат от същия съдебен състав.

Правната комисия проведе 12 заседания, това е комисията, която заседаваше най-често в 46-тото НС. Резултатът е няколко изслушвания на главния прокурор, което досега не беше правено, подчерта Михайлов.

Той коментира пред БНТ и другата промяна, касаеща прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата и коментарите, че тя е и предложена само заради фигурата на Иван Гешев.

"С това не се гони персонален елемент, не се визира върху личности. Бюрото представлява силова структура, въоръжена структура, която няма място в съдебната власт. Какво ще спомогне за защитата на свидетелите, ако тази въоръжена структура е в прокуратурата - тя е с всичките атрибути на изпълнителната власт", заяви Михайлов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във