Банкеръ Daily

Общество и политика

От ИТН искат по-добро управление на ВиК сектора

Трябва да се подобри ВиК системата, за да се спре загубата на вода. Това е един от приоритетите за "Има такъв народ" в сектор "Екология", представен по време на коалиционните разговори с "Продължаваме Промяната", БСП и "Демократична България". В България има лошо управление на състоянието на водите. От ИТН изтъкнаха, че по оперативните програми има ниско усвояване на средства във ВиК сектора.

Друг акцент е предприемане на спешни мерки за мониторинг на качеството за въздуха. Трябва да се въведат спешни регулаторни мерки и стимули за транспорта и енергетиката във връзка със замърсяването, считат от партията на Слави Трифонов. Електрификацията на обществения транспорт също е важен приоритет. Поетапната замяна на стари печки и облекчени процедури за инсталиране на индивидуални ВЕИ-та са другите мерки, предложени от ИТН. Експертът от партията Силвия Бакърджиева напомни, че има наказателни процедури срещу страната ни за качеството на въздуха.

По темата за управлението на отпадъците от формацията са "за" рекултивация на вече съществуващи или несъответстващи със законодателството депа. А методиката за такса смет трябва да е на принципа "замърсителят плаща".

Темата за климата е неглижирана в България, подчерта Бакърджиева. По думите ѝ България трудно може да изпълни изискването по Зелената сделка за намаляване на вредните емисии с 55 на сто до 2030 г. От ИТН подкрепят идеята за вицепремиер по климатичните промени. Те очакват да има и съвет за климата, в който да участват политици и експерти. Партията предлага приходите от продажби на квоти за емисии на парникови газове да остават в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околна среда и да се използват изцяло за мерки за климата. Политиците предложиха пълна ревизия на управлението на оперативните програми в сектор "Екология".

Facebook logo
Бъдете с нас и във