Банкеръ Daily

Общество и политика

От ИТН искат минималната заплата да е 50 процента от средната

Мика Зайкова, ИТН

Минималната работна заплата трябва да е 50 процента от средната. Това заяви Мика Зайкова от "Има такъв народ" по време на дискусията по тема "Труд и социални грижи", в която участват евентуалните бъдещи коалиционни партньори от "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и ДБ. Зайкова припомни, че това е заложено и в европейската директива за минималната заплата.

Минималната пенсия за пълен трудов стаж трябва да бъде близко до издръжката на живот в средносрочен план, а пенсиите като цяло да гарантират заместващ доход на средноевропейските нива, настояват от партията. Зайкова подчерта, че стандартът на живот на пенсионерите драстично пада след излизането им в пенсионна възраст, а България е страната с пенсии с най-нисък заместващ доход. Партията предлага да се направи пълен анализ на двата стълба на пенсионната система, като на базата на този анализ да има цялостна пенсионна реформа. Крайно време е да се направи анализ и на категориите труд за пенсиониране, да се преосмислят, за да не изтичат средства безсмислено, подчерта Зайкова.

ИТН предлага и премахване на таксата за вноска във втория стълб и мерки за по-гъвкаво и по-прозрачно  управление на средствата в него. Максималният осигурителен доход трябва постепенно да расте, да е равен най-малко на три минимални работни заплати. Това положение, в което половината пенсионери с различен принос взимат минимална пенсия, е нетърпимо и показва, че системата ни е тотално дисбалансирана в резултат на безсмислени действия с цел да се потуши един или друг проблем, категорични са от партията на Слави Трифонов. Социалното подпомагане на пенсионерите с доходи под линията на бедност трябва да бъде и през услугите в домашна среда, смятат от партията. ИТН също така държат на електронно управление на социалните услуги и социалните плащания.

Теодора Пенева от формацията посочи, че партията предлага универсален принцип за подпомагане на семейства с деца: еднократна помощ за ученици от всички класове, потребителска помощ в размер на 24 минимални заплати за новородени и отглеждани в България деца, разсрочена в период от 7 години. Идеята е парите да се дадат на заетите родители, живеещи в България.

Механизъм за подкрепа на енергийно уязвимите потребители, официална дефиниция за енергийна бедност, искат от ИТН. Според партията в действащата наредба доходният критерий изостава, базиран е на два пъти гарантирания минимален доход. А така не може да се догони увеличението на доходите и разходите на хората. От партията настояват критерият да следва процент от официалната линия на бедност, а тя ежегодно да следва методиката на Евростат. Необходимо е и да се разграничи помощта на отопление от помощта за електроенергия. Пенева смята, че трябва да се въведе линия на енергийна бедност. Идеята е да има един енергиен калкулатор, с който всеки един потребител да изчисли какъв разход има, дали има възможност да покрие критериите за енергийна бедност, а втората компонента да е неговият разполагаем доход след разхода за сметка - над линията на бедност.

От ИТН искат да се преразгледа бюджетът на делегираните от държавата дейности в социалните услуги, без да се ощетяват работниците, като се помисли за услугите по 24 часа, които не са получили достатъчно пари, а са много натоварени по време на пандемията. Да се подобрят условията на труд и заплащането на социалните работниците, като висшистите да получават заплати като учителските, искат още от партията.

Приемане на промени в Закона за личната помощ, които да премахнат ТЕЛК решението като достъп до лична помощ, увеличаване на часовете от 12 на 16, както и на ставката, искат още от формацията. Настояват и за създаване на Държавна агенция за хората с увреждания, която да вземе под управление интеграционните отдели за хора с увреждания. Регистърът на хора с увреждания не е обвързан с техните потребности, не се знае кой от какво има нужда. Трябва да се определят социални, здравни, образователни нужди, нужди от заетост. Нужно е да се възстанови националният раков регистър, както и регистрите за редки болести. Социалната политика трябва да бъде надпартийна политика, заяви Цветан Предов.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във