Банкеръ Daily

Общество и политика

От хранителната промишленост настояват за приоритетно ваксиниране

За приоритетно ваксиниране на работещите в хранителната промишленост настояват от Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост към КНСБ и девет работодателски организации.

В писмо до министрите на здравеопазването и на земеделието се припомня, че Европейската комисия препоръчва във ваксинационните планове  - освен здравните работници и възрастните хора, да се включат и работещите във важни сектори извън здравеопазването, включително земеделски производители и работещи в хранителната индустрия.

Само своевременната ваксинация ще гарантира, че няма да спират производства и няма да има недостиг на храни и напитки, се посочва в писмото.

Националният план за имунизация у нас включва: 

Фаза I: Медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти и друг помощен персонал. Лицата са поставени под висок риск от заразяване с COVID-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Имунизирането им ще позволи те да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти.

Общо подлежащи на ваксина: 243 600

Фаза II: Потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки.

Общо подлежащи на ваксина: 112 080

Фаза III: Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ. 

Фаза IV: Възрастни хора и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнение и смъртен изход в това число и имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити.

Общо подлежащи на ваксина: 1 800 000

Фаза V: Уязвими групи от населението поради високи епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във