Банкеръ Daily

Общество и политика

От "Хидрострой" до депутатската банка

S 250 29d67a9f 5779 4410 bf9f cadf9c92ec6c

Едно от най-новите попълнения в парламентарната група на ГЕРБ - Галя Василева, успя да привлече вниманието още преди да е започнала същинската работа в Народното събрание. Освен че 29-годишната бургазлийка успя да влезе в парламента при спорни обстоятелства, нейната визитка и кариерно развитие са впечатляващи.

Василева стана депутат на пръв поглед случайно. Тя бе на седма позиция в бургаската листа на партията победител, което първоначално не й отреждаше депутатска банка. "Късметът" обаче й се усмихна, след като избраният за народен представител от ГЕРБ Жечко Станков стана заместник-министър на енергетиката, а Семир Абу Мелих "доброволно" се отказа от мястото си в Сградата на съединението. След като техните правомощия бяха прекратени, се отвори възможност за Василева. Но както вече сме се убедили, в българската политика случайности няма.

Бургазлийката започва политическата си кариера в Младежката организация на ГЕРБ. Понастоящем тя е заместник-председател на движението и координатор на интегрирана система, каквото и да означава това. В периода 2011-2014-а Галя Василева е общински съветник, а в сайта на формацията е записано, че по професия е "мениджър". Самата Василева обаче отбелязва в своя Фейсбук профил, че е работила като Auditor (одитор/счетоводител) в бургаското подразделение на компанията "Хидрострой" АД. Известно е, че тази фирма печели едни от най-големите обществени поръчки за строителство, а неотдавна се сля и с другия мастодонт в сектора - "Водстрой 98". Което пък повдига въпроса каква точно е била ролята на младата герберка при осчетоводяването на финансовите потоци от държавата към "Хидрострой"? Отговорът може да получим от декларацията, която новата народна представителка трябва да подаде пред Сметната палата.

Любопитно е и как се редят депутатските листи в ГЕРБ и запознат ли е лидерът и министър-председател Бойко Борисов с тези практики?

Facebook logo
Бъдете с нас и във