Банкеръ Daily

Общество и политика

От хакерската атака в НАП до лични нападки в парламента

Румен Гечев

Пленарното заседание на Народното събрание беше прекъснато за 10-минутна почивка. Причината беше напрежение между депутатите Маноил Манев от ГЕРБ и Румен Гечев от БСП. Почивката обяви председателстващият заседанието Емил Христов след поредица от процедури по начина на водене, дошли заради взаимни нападки между депутатите от ГЕРБ и БСП.

Споровете започнаха по време на дебата по доклада на Временната комисия за НАП. От трибуната изказване направи Румен Гечев, с което нападна управляващите за липсата на отговорност за теча на данни от приходната комисия, а Маноил Манев репликира. Двамата си размениха остри реплики след като слязоха от трибуната. След като беше нарушен редът в залата, Емил Христов призова двамата народни представители да заемат местата си.

След това Маноил Манев от ГЕРБ използва процедурата по начина на водене, за да вземе думата. "В Народното събрание всеки може да се изказва и всеки депутат носи отговорност за това, което казва, но когато слезе от трибуната, ползвайки се от защитата на това историческо място, да бъдат подхвърляни обиди и клевети по адрес на народен представител за това, което е казал от трибуната, това е пошло. Не може мъж да знае, че няма да получи отговор по никакъв начин на това, което приказва и да го прави в залата и никой да не вземе отношение", каза депутатът от ГЕРБ.

Румен Гечев пък обвини Емил Христов, че е позволил на негов политически опонент да прави оценки на лявата страна залата. "Уважаеми колеги, по статистическа информация 80 на сто от вашите членове са бивши членове на БКП, включително и вашият партиен лидер Бойко Борисов.", каза социалистът. Той посочи, че "ГЕРБ нямат право да обиждат премиера на България", 

Депутатът от левицата Манол Генов също се намеси в спора. Той предложи на Христов да отстрани Маноил Манев от заседанието още при първото му обаждане от място. "Заедно с моя приятел Лъчо (бел.ред. Лъчезар Иванов) те са едни от най-активните не от тази трибуна, а от място", заяви Генов.

В лично обяснение Манев посочи, че "този цирк" с поредицата от процедури по начина на водене трябва да свърши. И допълни, че по време на размяната на реплики в зала са му подвикнали, че е бил член на БКП. "Това за мен е обида, колега, бих ви съдил. Това не е истина. Само че не мога да го докажа сега. В рамките на личното обяснение искам да ви кажа още нещо. Всички ние, където седнем и където станем се, се оплакваме, че имаме нисък рейтинг на парламента", констатира Манев. Според него с това поведение няма как рейтингът на институцията да бъде висок.

За да отговори на социалистите в поредицата от процедури по начина на водене се включи и Спас Гърневски от ГЕРБ. Той призова, когато от тази трибуна хора пледират за икономическата защита на държавните институции, да декларират кой каква щета е нанасял на държавата. "Г-н Манол Генов - година и половина директор на ВиК - Пловдив, милион и половина загуби, фалит на предприятието. Край на ВиК - Пловдив. Това е дребна работа", заяви Гърневски.

 "Г-н Гърневски, аз когато съм бил година и половина там съм събрал 2 млн. вземания от ромската махала, от тези, на които вие им опрощавахте задълженията и ги агитирахте да гласуват за вас. Не мислете, че някои хора не помним какво и как се е случило. Аз не лъжа, аз казвам истината. Мога да ви извадя публикации от вестник "Марица" от 90-те години. ВиК - Пловдив в момента е едно от проспериращите", заяви още Манол Генов.

Той посъветва Гърневски да си мери приказките и да не злоупотребява с присъствието си на трибуната и със статута си на народен представител. "Утре ние всички, няма да бъдем народни представители. Някъде ще се срещнем на улицата и трябва да се погледнем в очите, г-н Гърневски, не да гледате надолу. Когато спекулирате от тази трибуна, си спомням, че г-н Гечев осъди един за такива приказки. Не го предизвиквайте", посочи още Генов
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във