Банкеръ Daily

Общество и политика

От глобата на НАП няма да произтече нищо

Очаква се днес Националната агенция за приходите да получи акта си заради изтичането на лични данни след хакерската атака. Комисията за защита на личните данни обяви вече, че е готова да наложи санкция. В рамките на три работни дни НАП има възможност да отговори и след това ще стане ясен размерът на глобата. 

Цвета Маркова, бивш председател на Държавната агенция за сигурността на информацията, е на мнение, че през всичките години се наблюдава подценяване на киберсигурността у нас, което изисква налагане на спешни мерки. "Първо политическото ръководство действително да инвестира в киберсигурност като подготви добри специалисти, но и след това те да не напуснат", посочи тя пред БНР.

Очакванията ѝ за наложената санкция са, че тя ще е в най-високия размер, за да се успокои обществото. Най-вероятно при евентуално обжалване обаче съдът ще намали този размер. По думите ѝ сумата от глобата буквално ще бъде преместена от един бюджет в друг и това няма да гарантира по-голяма сигурност в бъдеще.

Ивайло Мирчев от инициативния комитет "Гласуване без граници" заяви, че самата Комисия за защита на личните данни се използва като средство, за да може да се успокои обществото, да се види че нещо се прави и някой се глобява, но от това няма да произтече абсолютно нищо. "Тук големият проблем е много, много различен и това е, че държавните институции в България са една пробита каца. Щом един 20-годишен начинаещ експерт по IT сигурност може да изнесе цялата база с данни на населението, представете си една чужда държава, едно чуждо разузнаване или пък една престъпна група какви поразии могат да направят", категоричен е Мирчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във