Банкеръ Weekly

Общество и политика

От ГЕРБ видяха срещата на кабинета с медиите като старт на предизборната еврокампания

Днешната среща на премиера Пламен Орешарски и лидерите на БСП Сергей Станишев и ДПС Лютви Местан с медиите е пиар акция и начало на предизборната кампания за предстоящите през май избори за евродепутати. Това коментира на специална пресконференция депутат от ГЕРБ, бивш министър по еврофондовете и водач на листата за евровота Томислав Дончев. Според него пикът на предизборната кампания ще е раздаването на помощи за най-бедните и пенсионерите, които Дончев определи като „великденски бонуси“.

Според него голяма част от изказванията на управляващите по време на т. Нар. Среща с медиите противоречат на истината. „Думите на премиера, че харесва данъчната система, слагат край на предизборното обещание на БСП за отмяна на плоския данък“, коментира още депутатът. Той отново отправи критики към властта, че няма реални критерии, по които разпределя парите от инвестиционната програма за регионите. По думите му още преди три седмици е попитал финансовия министър Петър Чобанов как са разпределени парите, а в отговора се казва, че няма критерии, няма оценка, няма експерти, които да правят оценка. „С едно изречение това звучи: „Парите са разпредели така, както съм намерил за добре”, разтълкува отговора Дончев.

Той не спести критиките си към БСП и ДПС по отношение на внесения от тях и приет на първо четене спорен Закон за Сметната палата. „Ако той бъде приет окончателно, има риск палатата да стане орган за изпълнение на политически поръчки“, предупреди депутатът. По думите му ако одитната институция загуби авторитета си, това означава всички плащания в България да бъдат поставени под въпрос.

Критиките си към срещата на правителството с медиите не спести и депутатът и бивш транспортен министър Ивайло Московски. „Час и половина управляващите се саморекламираха, наслушахме се на обещанията за светло комунистическо бъдеще, наслушахме се на лъжите за това какво ГЕРБ е оставила, а на практика нито едни стратегически важен проект за държавата не е генериран от това правителство”, каза той. Според него заради протестите управляващите се страхуват да започнат нужните реформи. Московски разкритикува и водената от управляващите бюджетна политика, насочена вместо към задвижване на икономиката единствено към запълване на социални дупки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във