Банкеръ Daily

Общество и политика

От ГЕРБ уверяват, че няма да се отнемат деца от родителите чрез новия социален закон

S 250 c495b430 954e 4430 a3ad 730121807355
S 250 47cf649c d814 4e2c b4b4 a132dfd3dbba

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че ресорното министерство ще проведе разговори с парламентарните групи и неправителствените организации във връзка със Закона за социалните услуги. Социалното министерство е изпратило молба за среща и със Светия Синод.

 "Още веднъж, за пореден път искаме да подчертаем, че Законът за социалните услуги не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това. Точно обратното, с него се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности за това да има по-голяма инвестиция в самите социални работници, тяхното обучение, квалификация, включително по отношение на тяхната професионална отговорност. Това, което се случва в последно време в обществото, безспорно не може да ни остави несъпричастни. Не можем да проявяваме високомерие към страховете на хората. Казах, че ще започнем диалог и разговори с всички групи", каза Сачева на брифинг в Народното събрание. Тя посочи, че от началото на следващата година ще бъдат проведени регионални дискусии в 6 области в България.

Социалният министър подчерта, че чрез този закон се регламентират всички грижи, които се полагат за възрастните хора, хората с увреждания и семейства, които имат нужда от подкрепа.

"Не сме инициирали проверки кой пуска фалшиви новини и кой в момента буди различни страхове, но сме готови в случай, че видим, че има съзнателна злоупотреба, да сезираме прокуратурата", допълни Сачева.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова също опроверга слуховете за отнемането на деца. "Днес бяхме поканили министър Деница Сачева и заместник-министър Зорница Русинова на среща с ПГ на ГЕРБ , за да обсъдим въпросите, които витаят в общественото пространство около Закона за социалните услуги. Всички теми бяха дискутирани детайлно, защото виждаме, че се преекспонират някои от заложените в него промени. Представят се и се интерпретират неточно", каза още Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че всяка друга злоупотреба с текстовете в закона не е в интерес на българското общество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във