Банкеръ Daily

Общество и политика

От ГЕРБ твърдят, че има теч на лични данни от БУЛСТАТ

ГЕРБ - Деница Сачева, Томислав Дончев, Десислава Атанасова

Има теч на лични данни и всички твърдения, че нищо не се е случило и 300 хиляди българи не са застрашени, са абсолютно неверни. Това заяви на брифинг председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Самата тя също била с изтекли лични данни, както и Томислав Дончев и други депутати от партията. Атанасова пита какво били предприели от 1 януари Министерството на правосъдието и Министерството на електронното управление за предотвратяване на теча от регистъра БУЛСТАТ и вярно ли е, че Агенцията по вписванията е допуснала да бъдат видни и местоработата, и имейлите на гражданите без съгласието им. Председателят на ПГ на ГЕРБ пита и сезирана ли е правосъдната министърка Надежда Йорданова и назначила ли е тя проверка на всички обстоятелства от 1 януари до вчера, както и дали е образувано дисциплинарно производство срещу длъжностни лица. Сезирани ли са ДАНС и други отговорни институции. От ГЕРБ питат и дали е извършен анализ на риска, уведомена ли е Комисията за защита на личните данни, която е с изтекъл мандат, и кой ще носи отговорност и за това.

"Докато министрите анализират промените в закона, личните данни на 300 хиляди българи са на показ, в това число и на председателя на парламента, на редица политически партии", каза още Атанасова, но подчерта, че от ГЕРБ в никакъв случай не казват, че правосъдният министър Надежда Йорданова лъже.

Бившият социален министър Деница Сачева коментира и темата с пенсиите, която по думите ѝ изисква изключително голяма компетентност. А била използвана за "предизборна дъвка" и днес финансовият министър Асен Василев, социалният министър Георги Гьоков и президентът Румен Радев трябвало да отговарят защо българските пенсионери се чувстват обидени, ощетени. Според Сачева трябва да се разбере колко хора са ощетени с януарските пенсии и по какъв механизъм те ще бъдат компенсирани - ново преизчисляване или нова формула. От партията на Бойко Борисов считат, че компенсациите трябва да са поне до юни тази година, докогато ще се изплаща и добавката от 60 лева.

"Правителството трябва да взима управленски решения, в момента се занимава с анализи, нашата цел като конструктивна опозиция е да помогнем", посочи зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. А Десислава Атанасова постави под въпрос необходимостта от утрешното заседание на КСНС при държавния глава и неговата тема. "Няма промяна в националната позиция, с какво Република Северна Македония застрашава националната ни сигурност", аргументира се тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във