Банкеръ Daily

Общество и политика

От ГЕРБ ще предложат магистрат за председател на ЦИК

Няма подадени кандидатури за председател на Централната избирателна комисия. Ще има нова процедура. Това обяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

"Нашите очаквания бяха другите парламентарно представени партии и коалиции да внесат своите кандидатури, които да бъдат обсъдени. Да бъдат на професионалисти. За съжаление, не видяхме такова нещо. Така в новата процедура ще трябва да предложим и ние кандидатура. Направихме такъв жест - да приемем предложения от други политически субекти, но явно няма такъв интерес", каза Ципов пред БНТ.

Той потвърди, че ГЕРБ има варианти. "Ще обсъдим тези номинации помежду си и с коалиционните партньори. Надяваме се да се обединим около кандидат, който е доказан професионалист с безупречен бекграунд, така че да оглави ЦИК", допълни депутатът. Той отхвърли слуховете, че за председател на ЦИК ще бъде издигната кандидатурата на бившия правосъден министър Данаил Кирилов, но отказа да назове конкретни имена.

"Нашата идея е да подкрепим кандидатурата на някой магистрат, който има опит в разглеждането на такъв тип дела, смятаме, че това трябва да е профилът на следващия председател на ЦИК", допълни Ципов.

Социалистът Явор Божанков посочи, че бъдещият председател освен професионалист, трябва да е и безразсъден. "Целият изборен процес е пред провал. Това не е мнение на БСП, това е мнението на неправителствения сектор на експертите", подчерта депутатът от левицата. По думите му това, което от ГЕРБ са написали като Изборен кодекс, е истинска обида за юридическата мисъл, тъй като е сбор от норми, които си противоречат.

"Този нов председател ще трябва да поеме цялата отговорност. Този човек е наясно, че ще излезе основен виновник. ГЕРБ в момента се чудят на кого да прехвърлят отговорността за проваления машинен вот", смята Божанков.

Днес парламентът гласува на второ четене промените в Изборния кодекс. Идеята е във всички секции с над 300 избиратели да може да се гласува или машинно, или с хартиена бюлетина.

Във вторник правната комисия отхвърли предложенията на ГЕРБ за смесена избирателна система при гласуване за Велико народно събрание.

Депутатите не одобриха и идеята на ВМРО за отпадането на номерата в бюлетините. Отхвърлени бяха и всички предложения на ДПС. Част от текстовете предвиждат в случай на извънредна епидемична обстановка, да може да се гласува два дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във