Банкеръ Daily

Общество и политика

От ГЕРБ са скептични за правителство с първия мандат

Правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като зли духове. Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. "В Народното събрание казват "при никакви обстоятелства с тези не искаме". Те като говорят за корупцията, какво стана с тяхното правителство", попита риторично той. "Не знам какво правителство ще предложим, тъй като парламентът е в насипно състояние. Затова искаме поне нещата, които са важни за хората, като тока за бита, да ги предложим, да ги разгледаме в комисии и до края на месеца да ги приемем", добави Добрев.

От ГЕРБ са разбрали, че служебното правителство е започнало нов търг за 10-годишен договор за газ на консултациите при президента вчера, отбеляза депутатът. "Добро впечатление направи, че президентът осъзнаваше колко е важно точно в този момент Народното събрание да предложи и да приеме антикризисни мерки. Стори ни се, че президентът подкрепя мерките, които ние предложихме, между другото по част от тях има консенсус и в парламента, така че се надявам в следващите седмици да бъдат приети", подчерта той.

Радев е съобщил на ГЕРБ, че има 27 компании, които са проявили интерес към доставка на газ за България. "Отбеляза, че в процедурата е записано, че количествата газ не могат да бъдат от държава със санкционен режим, тоест руският газ е изключен. Това, което ще направим, е да коригираме проекта на решение, така че да не спира тази процедура, а по-скоро да даде санкция на Народното събрание за провеждането ѝ", посочи Добрев.

От партията на Борисов предлагат забрана на либерализация на битовия пазар на електроенергия до началото на 2026 г. Депутатът избори и мерките на партията за поевтиняване на горивата: "Продължаваме да твърдим че горивото е надписано с 1 лев отгоре. Предлагаме с проект на решение няколко варианта - да се въведе мито върху уралския нефт, който нашата рафинерия купува евтино, но ни препродава скъпо." По думите на Делян Добрев допълнителните приходи в държавния бюджет ще са около 3.5 млрд. лв. и ще могат да бъдат дадени като компенсации за гориво не само на крайните потребители, но и на бизнеса. Втората предложена мярка е изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества, а третият вариант е служебното правителство да предложи собствен механизъм. Освен това от ГЕРБ предлагат компенсациите за тока за бизнеса да продължат да действат през цялата 2023 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във