Банкеръ Weekly

Общество и политика

От ГЕРБ прогнозират катастрофа през 2015-та

„Здравеопазването, строителството, социалната политика, образованието и други сектори ще бъдат засегнати, заради неправилното финансово управление на България и ще дойде катастрофа още през 2015 година“. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията.

За него е все едно как ще завърши „драмата в БСП”. При предсрочни избори АВБ и БСП ще се коалират и нищо няма да се промени, посочи Борисов. Според него правителството тухла по тухла разгражда държавата и бута построеното от ГЕРБ. „Ние градихме България и това никой не може да ми го вземе”, каза Борисов.

Според лидера на ГЕРБ важни в момента са не отношенията между БСП и АБВ, а дупката в бюджета от 1,5 млрд. лв. Според Борисов тези, които подкрепят правителството са съучастници в катастрофата, която представлява това правителство.

„Управляващите са задлъжнели с 4,4 милиарда лева, които ще платят с лихвите”, допълни Борисов. По думите му, кабинетът на Пламен Орешарски има единствен плюс при изпълнение на договорите от предишното управление, като в тази сфера са продължили жп линиите, които ГЕРБ програмира, финансира и проектира, Шумен – Белокопитово, северната тангента, която ГЕРБ предплати, и лотовете от автомагистрала "Марица", които ГЕРБ остави на чакъл” и няма никакви други капиталови разходи.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова съобщи, че вчера се е запознала с данните на Министерството на финансите за отчета към края на 2013 г. С тревога констатираме цифри, които досега не бяха споменавани, посочи Стоянова. По думите й данните не кореспондират със заявените от правителството мерки за капиталови разходи, за увеличаване на инвестициите, за т.нар. реиндустриализация. Забелязва се тенденция за неизпълнение на приходната част и на капиталовите разходи, посочи депутатът от ГЕРБ.

Изводът според Стоянова е, че правителството не контролира текущите си разходи. Правителството трябва да събере 2 млрд. лв. повече приходи от предходната година. Това няма как да стане и поради това най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета, посочи Стоянова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във