Банкеръ Daily

Общество и политика

От ГЕРБ предлагат съкратеното следствие да отпадне само при умишлени убийства

Депутатите от ГЕРБ обмислят съкратеното съдебно следствие да отпадне само в случаите на умишлени убийства, но да се запази по делата за умишлено причиняване на тежка телесна повреда. Това стана ясно от думите на председателя на правната комисия Анна Александрова.

Народните представители от ресорната комисията гласуваха да се обединят в едно трите законопроекта на парламентарните групи на "БСП за България", "Обединени патриоти" и "Воля" за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс, където е посочено отпадане на съкратено съдебно производство при убийство и тежка телесна повреда. Те бяха приети без дебати, като окончателното решение трябва да бъде взето в пленарната зала. Четвъртият законопроект е на ГЕРБ, но той е свързан с изменение на Наказателния кодекс. По думите на Александрова, ако отпадне съкратеното следствие и при тежки телесни повреди - изнасилвания например, то съдилищата ще се "затлачат от дела". Предложението на ГЕРБ ще бъде направено между първо и второ четене на законопроекта.  Преди това обаче на заседанието на 8 октомври ще бъде чуто мнението на съдиите и прокурорите.

Според Емил Димитров от гражданската квота на ВМРО всичко е въпрос на дебат. Той също подчерта, че е много важно да се чуе мнението на магистрати.

До заседанието на комисията се стигна на 27 септември след свикване на извънреден Председателски съвет на Народното събрание. Съветът бе свикан по искане на "БСП за България". Според опозицията парламентът е приел взаимоизключващи се проекти, а според управляващите трите проекта заедно с този на ГЕРБ се допълват логически, обективно и фактически.

На 25 септември депутатите приеха общо четири законопроекта – три за промени в Наказателно-процесуалния и един в Наказателния кодекс. С 97 гласа "за", 62 "против" народните представители запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене. Със законопроекта от управляващата партия целят да запазят института на съкратено съдебно следствие, но и да отговорят на обществените нагласи за увеличаване на наказанието при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Депутатите приеха при жестоки посегателства срещу личността съдът да има възможност и право на преценка дали да използва института на съкратено съдебно следствие при определяне на наказанието. Предложението бе направено от ПГ на ГЕРБ в Наказателния кодекс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във