Банкеръ Daily

Общество и политика

От ГЕРБ потвърдиха, че веднага ще върнат мандата

От ГЕРБ потвърдиха, че веднага ще върнат втория мандат за съставяне на правителство, след като го получат от президента Румен Радев. "Отговорността отдавна не е в ГЕРБ, сега най-вероятният сценарий зависи от сценаристи не на едно телевизионно шоу, а на такива, които построиха предизборните си кампании върху анти-ГЕРБ реторика." Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след консултациите при президента.

"С президента говорихме и за казуса с министър Кирил Петков. Категорични сме, че там трябва да има реакция на президента. При все, че има искане и Конституционния съд, считаме, че президентът трябва публично да изрази позиция г-н Петков представил ли е някакви доказателства за липсата на друго гражданство освен българското, подавал ли е например декларация, че има само българско гражданство и ред други въпроси от компетентността на президентската институция", каза Атанасова. "Конституционният съд, ако уважи нашия иск, ще обяви противоконситуционност в частта за назначаването на Кирил Петков. Ние това сме поискали – не противоконституционност на целия указ, а само на частта, касаеща г-н Кирил Петков. Убедени сме, че Конституцията е ясна. Всеки кандидат за народен представител или министър трябва да отговаря на определени условия. Тук всички обяснения и тълкувания, които прави г-н Петков ежедневно в телевизионни студия, ми се струват доста неадекватни. В президентската институция има достатъчно подготвени юристи. Проф. Друмева е конституционен съдия, който е участвал в разискването на подобни казуси и за нея е ясно решението", добави тя.

"Темите, свързани с бюджет, мигрантска вълна и COVID криза отново бяха обсъдени. Очакваме препотвърждаване на загрижеността на всички парламентарни групи за отговора на тези кризи. Считаме, че докато миналата година тези кризи съществуваха, но се отричаха, сега е време да се носи отговорност. Апелираме партиите, които смятат себе си за алтернатива, да поемат тази отговорност. Отговорността отдавна не е в ГЕРБ, от месец март. Когато ние носихме отговорността за цялата държава, ясно я съзнавахме и имахме отговор на всеки въпрос и за мигрантската криза, и за COVID кризата, и за средствата в държавния бюджет. Българският избирател на 11 юли посочи ИТН за партията победител. Те отказаха да носят тази отговорност. Сега всички останали, които миналата година ни убеждаваха, че са алтернатива на управлението и единствено следват принципа "Да изчегъртаме ГЕРБ", е време да поемат тази отговорност и е в техни ръце решението за изход от парламентарната криза, която вероятно предстои. Неколкократно заявих, че промяна в нашата позиция няма", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ -СДС.

Според нея сега е ред на останалите партии да решат какво ще правят. И ако никой не успее да състави правителство, отиваме на трети поредни избори. "Това как ще се отрази на българския избирател и на бюджета е въпрос, за който сигурно по-късно ще водим разговори. Дали ще има избори 2 в 1, или ще имаме всяка седмица на месец ноември дата за избори, също е въпрос, на който предстои да се даде отговор и в парламента, и в президентската институция", посочи Атанасова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във