Банкеръ Daily

Общество и политика

От ГЕРБ не са обмисляли да забраняват неправителствени организации

От ГЕРБ не са обмисляли и не смятат да предлагат забрана на неправителствени организации. Това заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с предложението на ВМРО за забрана на Българския хелзински комитет. Борисов изтъкна, че значението на неправителствените организации е като коректив на управляващите.

"Аз винаги съм бил за свободата на словото и за свободата на изразяване на различни позиции. С хелзинския комитет, в случаите, когато се е налагало, сме работили добре. И не виждам никаква логика мен да ме питате дали съм за или не. Неправителственият сектор е изключително важен като коректив на всяко едно управление, защото думата "власт" не я харесвам и винаги, когато са ни подавали сигнали, които са могли да бъдат отработени и са били правилни, ние сме се съобразявали с тях. Така че от ГЕРБ нямаме такива предложения", подчерта Борисов пред телевизия "Европа".

В понеделник от ВМРО поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на Българския хелзинкски комитет и да заличи НПО-то от регистрите заради "недопустима намеса в съдебната система на България". "БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност", заявиха от партията. Сигналът е внесен от евродепутата на ВМРО Ангел Джамбазки и от народния представител Александър Сиди. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във