Банкеръ Weekly

Общество и политика

От ГЕРБ искат Стоянович да мине детектор на лъжата

От ГЕРБ поискаха министърът на културата Петър Стоянович да мине през детектор на лъжата по казуса с летище Божурище.

В изказване от името на Парламентарната група на ГЕРБ заместник-председателят на групата Красимир Велчев заяви, че на заседание на Министерски съвет на 23 април министърът на културата е поискал да бъде упълномощен да сключи споразумение с "Индустриален парк София", собственици на летище Божурище, за построяване на Музей на авиацията.

Велчев припомни, че в парламента беше създадена временна комисия по казуса с летището, но докладът от дейността й вече няколко месеца не влизал за обсъждане в пленарна зала.

По думите на депутата в доклада са посочени сериозни нарушения и е направено предложение за гласуване на мораториум върху строителството върху терена на летището до излизане на становище на Прокуратурата и на Министерството на културата. Може ли един министър да се постави над парламента, попита Красимир Велчев.

"Този министър си позволява да иска от Министерски съвет преди решението на Народното събрание да сключва някакви споразумения. Дали този министър е толкова велик, по-добър от проф. Стефан Данаилов, от академик Вежди Рашидов - предишните министри, които направиха всичко възможно да спасят това летище?", коментира депутатът.

По думите му Стоянович бързал "да продаде интересите на България". "Нека преди Министерски съвет да упълномощи министъра, той да се яви на детектор на лъжата, за да каже дали върху него е упражняван натиск", призова Красимир Велчев.

"Държавата е в криза, криза на доверието. Законодателна, изпълнителна, съдебна власт - нямат доверие, нямат авторитет в държавата", заяви Велчев. Като мярка за връщането на доверието той предложи не само министърът, но и членовете на временната комисия за летище Божурище да минат през детектор на лъжата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във