Банкеръ Daily

Общество и политика

От ГЕРБ и БСП заподозряха депутат от ИТН в конфликт на интереси

Живка Железова, "Има такъв народ"

Депутати от БСП и ГЕРБ-СДС се усъмниха, че колегата им от "Има такъв народ" Живка Железова е в конфликт на интереси. Тъй като била лично засегната от темата за директивата за възобновяемите енергийни източници от 2018 г., поискала поискала изслушване на енергийния министър Андрей Живков.

"Госпожа Железова има конфликт на интереси, защото има централа и изслушването на министъра засяга именно нея, нейната възобновяема енергийна мощност е част от засегнатите над 300 фирми и заради това трябва да занимаваме цялото Народно събрание", каза Драгомир Стойнев от БСП.

"И аз не мога да си обясня причината за това изслушване, този въпрос няма нищо общо с въпросната директива. Над 300 филми са получили двойно финансиране, веднъж за построяване на ВЕИ мощности и втори път искат подкрепа в преференциална цена за изкупуване на тока", посочи Делян Добрев от ГЕРБ- СДС.

Енергийният министър Андрей Живков беше извикан в парламента да обясни защо България се е забавила с транспониране на директивата за възобновяемите енергийни източници от 2018 г. Целта на директивата е да насърчи използването на екомощности, така че до 2030 г. 32% от брутното производство на енергия да е от зелена енергия.

Железова отрече да е в конфликт на интереси, защото директивата не се отнася пряко към нея. Тя не каза дали е собственик на ВЕИ мощност.

"Трябва да се понесе лична отговорност, от ГЕРБ са се занимавали с "Турски поток", "Белене", такива неща и затова не са транспонирали тази директива. Очакваме от вас, господин министър, да внесете законопроекта, да не казвате, че чакате някой друг да го направи", каза от парламентарната трибуна Мартин Димитров от Демократична България.

"Нито за миг не очаквам някой друг да свърши работата ни. Благодаря за комплимента, че очаквате за два месеца да свършим работата, която не е свършена за две години. Ние продължаваме да работим по въпроса и да търсим консенсус", отговори служебния енергиен министър Андрей Живков.

Преди началото на пленарното заседание от ДПС предложиха изслушването на енергийния министър да отпадне от дневния ред. В сряда депутатите не успяха да стигнат до изслушването и постъпи предложение то да влезе в днешния дневния ред. Депутатът Рамадан Аталай посочи, че директивата, за която искат да изслушат министъра, не съществува, а пък Живков така или иначе не бил запознат с енергетиката. "Предлагам да отпадне изслушването на министъра на енергетиката, той и без това не е запознат с енергетиката, а пък с равенството между половете още повече", каза в процедура Аталай. 

"Ще предложа изслушването на министъра на енергетиката абсолютно да отпадне. Ако в Народното събрание нямаме какво да правим и се чудим как и по какъв начин да намерим отнякъде някаква тема, с която да се занимаваме, ще ви кажа, че вчера, когато получихме дневния ред, прочетох точка 3, че ще изслушваме министъра на енергетиката във връзка с Директива 2018/2011/ЕО. Такава директива няма. Оказа се, че има решение на Европейския съвет 2018-2011, което гласи "решение в подкрепа на интегрирането на политики, програми и действия за равенството на половете и злоупотреба с малките оръжия в съответствие с програмата за жените, мира и сигурността", каза депутатът от ДПС. Той призова тези, които предлагат дневен ред, ако не са запознати с темата, по-добре да не я предлагат.

Вносителят Живка Железова от "Има такъв народ" призна от трибуната, че е допусната техническа грешка за директивата, но тя настоя точката да остане в дневния ред. В крайна сметка предложението на Рамадан Аталай бе отхвърлено и депутатите вкараха в дневния си ред изслушването на министъра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във