Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОТ ДВЕ ЗЛИНИ БСП ИЗБРА ПО-СТАРАТА

Понеже у нас се запролети и всичко в държавата е цъфнало и вързало, съратниците на най-голямата партия в управляващата коалиция - БСП, решиха да си оправят къщичката. Няма грешка в думата съратник. Това ще рече нещо като член, но не съвсем. Червените официално въвеждат този статут - например за хора в избирателни комисии от квотата на БСП, наблюдатели и застъпници, които не са партийни членове. Очевидно след като думичката влезе в новия устав, никой не бива и да си помисля, че партията го е закъсала за електорат.
Тази събота в Пловдив социалистите отварят национална дискусия по някои наболели и прастари въпроси. Да не се заблуждаваме обаче - въпросът доколко е лява дясната политика на правителството и защо народът вече бере душа заради социалните реформи няма да се обсъжда. В конгресния център на Международния панаир (символично избрано място) червените умуват върху новия си устав. И наистина ще стане панаир. Лично депутатът Бойко Великов, председател на комисията по подготовката на освежената социалистическа библия, ръководи форума, а от дискусионния клуб Димитър Благоев го поддържат. Да припомним, че двата основни мозъчни центъра на партията са националният дискусионен клуб Димитър Благоев и дискусионният клуб Политика 21 в столичната партийна организация. Първият, от гледна точка на лидера, е правилният, а вторият, с председател проф. Захари Захариев, е този на опозиционерите. Клубът преди около месец започна пак да се събира, след повече от година пауза. Една от основните му грижи е обновяването на партията. Със сигурност кръгът около Александър Лилов и лявото крило, формално оглавявано от Янаки Стоилов, има какво да сподели и по въпроса за устава. От почти месец читателите на БАНКЕРЪ знаят какво е намислил предводителят на формацията Сергей Станишев. Той възнамерява да възстанови заместник-председателските постове. Всеки шеф на областна структура в БСП ще има, подобно на централното партийно ръководство, не само председател, но и по двама заместник-шефове, двама секретари и секретар-касиер. На конгреса на социалистите през юни ще се разбере кои ще станат заместници на Станишев.
Връщането на старото положение със заместник-председателите далеч не е спорният въпрос в проекта за нов устав, който от няколко седмици се обсъжда в регионалните структури на БСП. Основният спор, който няма да бъде решен тази събота, е, както винаги, за разделението на публичните от партийните постове на социалистите. Въпреки заявените намерения за сериозни реформи в партийните правила, които трябваше да балансират лобитата на Румен Петков и на Румен Овчаров, въпросът няма да се реши, а ще остане дискусионен и след конгреса.
Натискът за разделение на постовете се засили миналата година след корупционния скандал с участието на бившия заместник-председател на партията и лидер на софийската организация Румен Овчаров. През юни Сергей Станишев се лиши от партийни заместници и остави само секретари в изпълнителното бюро. Така едновременно разжалва и Овчаров, и другия заместник-председател Румен Петков, който обаче запази министерския си пост. Групичката около младия лидер, която бе натоварена с натъкмяването на новия устав, дипломатично предложи вариант за запазване на паритета между скараните лобита на адашите. Но целта на занятието беше по-скоро да се затвори устата на кръга Овчаров. Намерението министрите да не участват в ръководството на БСП беше изпълнено в много мек вариант. Освен Петков членове на Изпълнителното бюро си останаха и Петър Димитров, Асен Гагаузов и Стефан Данаилов.
В проекта за нов устав, одобрен от Висшия съвет на БСП миналия месец, текстът за разделението на постовете го няма никакъв. Предвидено е само ограничаване на броя на партийните и публичните постове, които могат да бъдат заемани от едно и също лице. Трябва баланс - не може да има 100 процента покритие на хората в изпълнителната власт и в партията, но и не може министрите да нямат връзка с това, което се обсъжда в изпълнителното бюро, оправда се тогава лидерът и премиер Станишев.
От Позитано 20 споделиха, че пловдивската дискусия е нещо като тест. Станишев ще провери какви са настроенията и ще спечели време до конгреса. Работната група за устава на практика е готова с два варианта на текста и залата ще реши през юни кой да избере. Делегатите обаче ще бъдат достатъчно добре информирани какво иска премиерът. Това ще даде на Станишев алиби да прокара идеята за разделението на постовете, коментираха социалисти. Само че... тогава правителството на тройната коалиция вече ще отброява последните 365 дни от мандата си. Следователно някои от сегашните министри (например Румен Петков) ще трябва да избират между две евентуалности. Или министър (а защо не и в следващо правителство), или заместник-председател на националния съвет на БСП (както ще се прекръсти висшият партиен орган). Всъщност, ако зависи само от Станишев, най-добре би било на Румен Петков да не му се случат и двете.
Огромната неприятност, която произтича от дилемата пред настоящия вътрешен министър, в действителност е най-грижливо заобикаляният въпрос пред БСП. Питането дали ДПС ще запази статута си на най-облагодетелстван политически партньор отдавна виси във въздуха, а на конгреса направо ще се стовари върху висшето ръководство на червените. Още повече че Янаки Стоилов вече тренира, а Румен Овчаров не е спирал да мърмори пред медиите какви негативи е навлякъл върху БСП Ахмед Доган.
На Сергей Станишев все по-често ще му се налага да обяснява пред своите какво точно означава хисарската заявка за следващ управленски мандат. Със сигурност младият лидер ще се опита да насочи партийния гняв към устава и програмата. Което, откъдето и да го погледне човек, е по-старата от двете злини. И винаги работи, когато на съратниците трябва да се намери някаква занимавка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във