Банкеръ Daily

Общество и политика

От ДПС твърдят, че има риск от продоволствена криза

Петъчното пленарно заседание на парламента започна с декларация на ДПС, в която се твърди, че съществува риск от продоволствена криза. Имрен Мехмедова призова управляващите да предвидят мерки в помощ на земеделския сектор и производителите. "България е пред риск от продоволствена криза, в пакета с мерки на управляващите липсват такива за подкрепа на селскостопанските производители. Има целенасочена липса на отношение към земеделието", заяви Мехмедова. И добави, че стратегическият план не отговаря на Зелената сделка. 

От ДПС посочват, че според браншовите организации 30% от фирмите за производство на млечни продукти са във фалит, а според прогнозите 50% от тях ще фалират. България изпусна всички финансови инструменти за животновъдство, твърдят от Движението. По думите на Мехмедова няма законодателен график в сектор земеделие и само у нас няма мерки за подкрепа на сектора след войната в Украйна. От парламентарната група на ДПС са притеснени и от данните на ООН, че зърното в световен мащаб ще стигне само за 10 седмици.

"Това безхаберие на правителството е престъпление не само към отрасъла, а към нацията. Този сектор от години страда от недофинансиране", обобщи Мехмедов. От ДПС настояват да се вземат мерки за цената на фуражите и за осигуряване на достатъчно запаси. Искат също да има ясна методика за тютюна, както и яснота и предвидимост, в това число и за осигурителните права на работещите в сектора. 

Двама вицепремиери и шестима министри ще участват в редовния парламентарен контрол днес от 11.00 часа. Преди него - от 9:00 часа, е насрочен блицконтролът в първия петък от месеца.

В редовния парламентарен контрол вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев ще отговори на един въпрос на народни представители от ГЕРБ-СДС за разработването на механизъм, свързан с прилагането на разпоредби от Закона за държавния бюджет за 2022 г. във връзка с оперативните програми и налаганите финансови корекции на общините като бенефициенти по програми, съфинансирани от европейските фондове.  Въпросите към вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов са свързани с ремонти на участъци от републиканските пътища.

В редовния парламентарен контрол на депутатски въпроси ще отговорят още министърът на външните работи Теодора Генчовка, социалният министър Георги Гьоков, министърът на здравеопазването Асена Сербезова, министърът на земеделието Иван Иванов.

Министърът на културата ще отговори на два въпроса и едно питане. Питането е от народни представители от "БСП за България" и "Има такъв народ" и касае придобиването на имот от Комисията за енергийно и водно регулиране, част от сградата на Младежки театър "Николай Бинев" в София.  

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще отговаря на 64 въпроса от народни представители на ПГ на ДПС. Всички въпроси са за оказан полицейски натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания и изборния ден. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във