Банкеръ Daily

Общество и политика

От ДПС се притесняват как ще правят предизборна кампания в условията на пандемия

"За първи път ще правим избори в условия на пандемия. Тези условия предпоставят едно по-различно и по-отговорно отношение към целия изборен процес от всички участници в изборите и всички наблюдатели." Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред президента Румен Радев. Държавният глава се срещна с представители на Движението в рамките на консултациите, които организира за предстоящите парламентарни избори в условията на пандемия.

По думите на Карадайъ, включването на машини в изборния процес би трябвало да има няколко цели. Да се минимизира броят на недействителните гласове, да се ограничи субективният елемент в броенето на гласовете, с цел повишаване на доверието в резултатите, както и да се сведе до минимум огромният брой сгрешени секционни протоколи, които допълнително ерозират доверието във вота.

"Ние винаги сме били готови с нашата експертиза, отговорност и нашите предложения да търсим решения на проблеми, които сме успели да дефинираме по различни въпроси, включително и изборите", увери лидерът на ДПС. И допълни: "Ако в Народното събрание има нужния диалог и достатъчна воля да се решават констатирани проблеми, ние ще дадем своя принос." Карадайъ уточни обаче, че никога не е имало добра атестация нито в страната, нито извън нея за промени в Изборния кодекс в последния момент.

От ДПС очертават нова предизвикателство за партията си - как ще организират предизборната си кампания по време на пандемия. "За никой не е тайна, че нашата предизборна кампания не разчита на медии, а се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата", отбеляза Карадайъ. 

Партията настоява да се гарантира правото на глас на българите не само в страната, но и в чужбина. Зам.-председателят на Движението Йордан Цонев каза, че в парламентарната група тепърва ще се обсъжда идеята за гласуване по пощата. Но по-скоро от ДПС са скептични към предложението, тъй като примерът последните избори в САЩ не бил добър.

Запитан по каква логика ще се определя датата на изборите, президентът отвърна, че едно е да се декларира отдавна, че има готовност за избори, но друго е, когато се навлезе в конкретни въпроси, да се установят дефицити в организацията и готовността за тези избори.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във