Банкеръ Daily

Общество и политика

От ДПС не казаха ще подкрепят ли кабинет на ГЕРБ

Президентът Румен Радев проведе консултации за съставяне на правителство с представители на парламентарната група на ДПС. На "Дондуков" 2 от името на партията дойдоха председателят на движението Мустафа Карадайъ, Ахмед Ахмедов, Хамид Хамид и Йордан Цонев. Президентът попита къде ДПС вижда залога и каузата, около която може да се създаде устойчиво управленско мнозинство, както и за лансираните идеи на формацията за програмни и експертни правителства. На срещата говори само председателят на ДПС и от думите му не стана ясно дали партията би подкрепила кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС, която е първа политическа сила. Вместо това чухме дежурните призиви на движението за "връщането на нормалността в политиката".

"За по-малко от 2 години българите гласуваха четири пъти за парламент. Общото между тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която да може да управлява сама. Но не дадоха възможност и за лесна коалиция. Въпреки това гражданите очакват техните проблеми да не се отлагат, да бъдат решавани своевременно устойчиво и ефективно. Това съответно означава и редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, което да може да поеме политическата отговорност да управлява в нелеки времена, което да предприеме решителни реформи с дългосрочен хоризонт - и за икономически растеж, и за модернизация на страната", посочи Радев. "ДПС е партия с опит в парламентаризма и вие сте преки участници в може би най-дългите преговори за съставяне на правителство. Но тогава диалогът беше ясен - членството в ЕС", уточни той. И припомни, че вече са внесени законопроекти, декларации, предстоят обсъждането на бюджет и избор в Народното събрание на членове на редица органи, които са с изтекъл мандат.

"Правосъдната реформа като понятие ползват много политически сили. На политическия терен ние от ДПС изработихме идея за промени в Конституцията, които представихме пред всички парламентарни групи с очакването да получим подкрепа, дори да има и корекции. Една част от политическите представители предпочитат да говорят, но не и да действат", каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ. Той счита, че в момента отварянето на бюджета не е добра идея, а този за 2022 година трябва да бъде удължен. По думите му, ако се внесе бюджет с предизборния популизъм, държавният дълг може да стане 30-35 млрд. на година. "Има множество кризи, които чакат своето решение. За да има решение, първо трябва да се преодолее политическата криза. Това става с диалог. От 2016 година ние призоваваме за нормалност в политиката. В основата на нормалността стои диалогът между партии, власт и опозиция, между институциите. Това е нормалността за нас", подчерта той.

Президентът Радев попита дали от ДПС биха подкрепили мандата на ГЕРБ. А Карадайъ отговори: "Очакваме да чуем политики. Ако има реваншизъм, такава политика не бихме подкрепили - тя е вредна. Затова и при първия мандат ще подходим по този начин. Ние разчитаме да има стабилно управление, за да има сигурност за гражданите и държавата."

След срещата при лидерът на ДПС отново каза пред журналистите, че за да бъде преодоляна политическата криза у нас е нужно разговорите вече да преминат в диалог, като в същото време настоя, че хората очакват стабилно правителство. "ДПС, включително в последната предизборна кампания, не очертаваше врагове, затова ние днес водим еднакво разговори с всички. Все още сме на ниво разговори за съжаление, а очакваме да минем на етап диалог", отговори той на въпроса дали ще подкрепят първия мандат. И настоя, че партията му не поставя разделителни линии, нито пък имат поставени предварителни условия. "Разделителните линии и предварителните условия минират диалога. Българските граждани произвеждат една и съща конструкция в Народното събрание за четвърти път и казват: "Ние там не ви пращаме за реваншизъм за омраза и противопоставяне, а ви пращаме там за диалог в координация, контрол, за да ни решавате проблемите", отбеляза Карадайъ. И отново повтори любимия си израз за "нормалността в политиката". 

"Каква е формулата? Къде на шега, къде на сериозно, дори в разговора на господин президента му предложихме, тъй като президентската институция е мястото за обединение, ако има удобна зала тук в президентството, да вземат като конклава във Ватикана, да ни затворят до бял пушек", пошегува се председателят на движението. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във