Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОТ ДОСИЕТАТА ТРЯБВА ДА ИЗСКОЧАТ МНОГО ОТГОВОРИ

Поредният закон за досиетата ще бъде приет най-късно до края на януари. Този път вносителите му предлагат да се изнесе цялата информация за хората, които щатно или нещатно са били обвързани със структурите на Държавна сигурност. Огромният списък ще бъде публикуван в ИНТЕРНЕТ и до него ще има достъп всеки.


Под предложението за разсекретяване на сътрудниците на ДС и РУМНО (Разузнавателно управление на Министерството на отбраната) стоят подписите на 107 депутати, между които обаче няма народни представители от парламентарната група на ОНС. Предполага се, че именно тази група ще е най-потърпевша от новия закон, тъй като ще бъдат разобличени голяма част от най-приближените хора на Ахмед Доган. Нека да е ясно кой как е участвал във възродителния процес. А не тези, които са били сред репресиращите, днес да твърдят, че представляват интересите на репресираните - заяви пред журналисти синият депутат Методи Андреев след представянето на новия законопроект.

Политиката

Според информирани източници в цялото 38-мо Народно събрание ще изгърмят около 35-40 души. Немалка част ще са от управляващото мнозинство. Говори се, че Иван Костов е искал това прочистване да стане още през 1997 г., но ексминистърът на вътрешните работи Богомил Бонев и бившият председател на парламентарната Комисия по националната сигурност Христо Бисеров са се противопоставили на това намерение. Тяхната намеса била и основната причина първият опит с отварянето на досиетата да излезе толкова ялов и нескопосан.


Законът на Бонев изобщо бе опит за провал на истинската цел, а не за нейното реализиране, разсъждават днес парламентаристи от опозицията. Според тях списъкът на сътрудниците на ДС и РУМНО трябва да бъде публикуван, за да демаскира ченгета, които си играят на политици. Аз лично познавам много колеги, които продължават да се подписват на две ведомости - тук в парламента и там - в службите - сподели пред БАНКЕРЪ ляв депутат. Не е редно, смята той, да използваш изборната си длъжност, за да изпълняваш полицейски задачи.


Всъщност точно тази практика - на подмяна на истинската политика с игрите на щатни и нещатни ченгета, провали и фатално забави българския преход, заменяйки политическата воля на избирателя с волята на висшите служители на ДС. Новият законопроект има амбицията окончателно да унищожи възможностите за подмолно влияние на тези хора върху обществения и политическия живот в страната.

Банките

Новият шеф на Комисията по националната сигурност към парламента Йордан Бакалов изрази пред журналисти надеждите си, че с отварянето на досиетата ще стане ясно и как е бил натрупан огромният външен дълг в последните няколко години преди началото на прехода. Бакалов не уточни как точно ще стане това.


Инициаторите на законопроекта се надяват, че от публикувания цялостен списък на сътрудниците на ДС ще се разбере кои са шефовете на първите български частни банки, изникнали като гъби след дъжд в периода 1990-1993 година. Хората трябва да знаят, че тези банки бяха създадени и ръководени от кадри на Държавна сигурност с едно-единствено предназначение - да послужат за изнасянето на държавните пари зад граница и за разпределянето им между свои хора - изтъква Методи Андреев. Според вносителите, след като са изпълнили задачата си, тези финансови структури просто са били оставени да фалират. А причината, според тях, досега да няма нито един осъден за това банкер е, че бившите структури и кадри на ДС продължават да контролират възлови сфери от обществения живот в България.


Очаква се списъкът да подскаже и голяма част от механизмите, чрез които в момента се контролира съдебната система.

Медиите

Този път медиите са разбунени не на шега. Причината е, че във въпросния пълен списък най-вероятно ще попаднат и имената на придобили голямо влияние и популярност през преходния период журналисти и главни редактори. Инициаторите на законопроекта твърдят, че така се опитват да разобличат хората и механизмите, които са осъществили пряко манипулирането на общественото мнение през последните десет години и носят моралната отговорност за подмяната на дневния ред на обществото.


Вносителите твърдят, че кадрите на ДС, внедрени в някои медии и в социологически агенции, са тези, които на практика са легитимирали престъпната промяна на прехода. Тези хора и сега продължавали да представят действителността в лъжливи варианти. В кулоарите на парламента дори се коментира, че тяхното разобличаване, както и на шефовете и собствениците на агенциите за социологически проучвания, е главната цел на новия законопроект. Представителите на синьото мнозинство в парламента се надяват пълният списък от сътрудниците да даде обяснение и на голямото фиаско на социологическите прогнози по време на общинските избори през миналата година. По тяхно мнение целта на тези агенции никога не е била да представят реалните настроения и нагласи в страната, а точно обратното - да правят внушения, удобни за конкретни скрити интереси, и по този начин да легитимират престъпни политически решения.

Бизнесът

Защо част от българския бизнес е против създаването на правова държава и пазарна икономика? Очакванията на вносителите на законопроекта са отговорът на този хипотетичен въпрос също да изплува от предстоящата ИНТЕРНЕТ-публикация. Списъкът на свързаните с ДС бизнесмени ще позволи да се проследи сегашната дейност на кадрите на тази отречена институция. Много от тях управляват големи фирми и решенията и поведението им оказват сериозно въздействие върху бизнесклимата в страната. Депутатите предполагат, че законът ще даде възможност да се изясни още един важен въпрос - защо толкова много фирми, участвали в приватизационния процес, способстваха за източването и пълния фалит на закупените предприятия, вместо да инвестират в тях и да създадат нови работни места?

Националната сигурност

Специалисти твърдят, че няма никакво основание тезата, според която разкриването на досиетата на агентите на ДС и РУМНО може да застраши държавната сигурност. Тяхното становище е, че подобни доводи са имали реален смисъл само в ранните години на прехода до 1992-1993 г., защото военната доктрина на Варшавския договор била нападателна,а тази на НАТО - отбранителна. Днес нещата стояли точно обратно и неразкриването на тази агентура било пряка заплаха за сигурността на страната. Голяма част от нея в момента се занимавала с дейност, насочена пряко или косвено против интересите на България - срещу икономическата, външнополитическата и държавноинституционалната й система.


Всички кадри от РУМНО, подчертават запознати, са били на пряко подчинение на съветското ГРУ и на практика са изпълнявали, а някои от тях продължават да изпълняват решения, подчинени на чужди интереси.

Надеждите

Надеждите, свързани с приемането на Закона за досиетата, са абсолютно противоположни. Повечето от обикновените граждани и част от политиците се надяват законът да проработи и животът у нас най-после да се освободи от сянката на бившите тайни служби.


Едва след излизането на този закон окончателно ще приключи политическият преход в България, смята депутатът от Евролевицата Иван Бойков. - А икономическият най-после ще получи реалния шанс да се отърве от сенчестата си страна.


Има обаче политици, бизнесмени и общественици, които са готови да направят всичко възможно, за да успеят и този път да попречат на разкриването на секретната информация от миналото. В прилив на последна надежда и ген. Бриго Аспарухов призова досиетата да се изгорят, вместо да станат достояние на обществото. Тогава никой никога няма да разбере не само причините за краха на българския преход, но и кои са хората, които задкулисно дърпат конците на националните приоритети на страната ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във