Банкеръ Daily

Общество и политика

От днес започва Светлата седмица

От днешния втори ден след Великден започва Светлата седмица. Нарича се така, защото възкресението на Христос донася просветление за всички. До събота всеки един от дните носи името светли и се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение.

Врачанският митрополит Григорий разказа пред БНР: "Тя е наречена светла, защото цялата, всички богослужения в нея са под светлината на Христовото възкресение. Тази светлина, която блика и струи от гроба Господен, се разпръсва над целия свят. Пробива тъмнината на греха навсякъде и озарява всяко човешко сърце. Тази седмица цялата е като един ден, през който ние прославяме възкръсналия от мъртвите Господ Исус Христос". 

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от воскресните празнични песнопения. Позволява се блажна храна в обичайните за годината постни дни сряда и петък. Светлата седмица е време на духовна радост за християните.

Първата неделя след Великден се нарича Томина неделя. Тя поставя завършека на великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е.

Седмицата се свързва и с първите появи на Христос сред учениците му. Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила, само апостол Тома не повярвал. На осмия ден след възкръсването си сам Исус му се явил и го накарал да се убеди в истината. Оттогава е останал изразът "Тома неверни", а денят е наречен Томина неделя

Facebook logo
Бъдете с нас и във