Банкеръ Daily

Общество и политика

От днес всеки може да е Альоша! И да бди над Пловдив по светло...

Визуален проект на художника Петко Дурмана в рамките на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019” дава възможност на желаещите да "влязат" в ботушите и рубашката на Альоша и за няколко минути да "наблюдават" Пловдив отвисоко и през очите на гранитния войник.

Днес (19 октомври) в 16.00 часа, точно 292 дни след коронясването на Пловдив като европейска столица на културата, под тепетата най-сетне се случи чудото: художник с нестандартно мислене доказа на живо, че от мраморните, гранитните и железобетонните "грозотии" на тоталитаризма, може да се печели. Не само пари, разбира се.

Визуалният проект на Петко Дурмана е озаглавен „Да бъдеш Альоша”. Участниците в него са подложени на три сензорни стимулации - зрение, допир и звук. "Нещо" като прожекция на 4D филм, но не съвсем. Защото в спецкиното човек преживява всичко, което преживяват героите, но едновременно с тях. А не вместо тях, каквато "екстра" предлага проекта на Петко Дурмана.   

С помощта на очила за виртуална реалност участникът разглежда панорамата през очите на войника (заснета с дрон); усеща допир по крака си, ако погледне ботушите на войника и докосне единия от тях; потапя се в атмосферата и историята чрез гласа на художника Петко Дурмана.

Проектът е базиран на няколко научни експеримента:

 илюзия на гумената ръка

С други думи - нищо случайно не е случайно. Защото, ако някой направи фейсбук допитване (тъй като на улицата подобно начинание ще се провали с гръм и трясък) на тема "Кой е Дурмана и с какво е известен?", поне 90% от анкетираните ще заявят: "Кой бе, оня дето преди пет години НСО го арестува в софийската баня, заради Плевнелиев?" А не бива да е така.

Петко Дурмана е роден е на 22 април 1970 г. в Елена, България. Завършва средното си образование в художественото училище за промишлени форми „Академик Дечко Узунов“ в Казанлък. През 1997 г. се дипломира в Националната художествена академия, специалност "Скулптура". Работи в областта на арт инсталацията, скулптурата и фотографията чрез съчетаване на технология и съвременно изкуство.

Дурмана е първият нашенец, който "вкарва" в България изкуството, изцяло създадено за интернет (net.art), използва в творбите си добавена реалност, "влага" в произведенията си различни приложения на инфрачервено излъчване и "прави" инфрачервена фотография. Творбите му са показвани на едни от най-важните форуми за изкуство и технологии. Включително и на филмовия фестивал "Сънданс", където през 2010 г. лично обяснява на Робърт Редфорд и съпругата му какво точно е искал да каже (според жаргона на българските изкуствоведи) с проекта си "Комплект за оцеляване след глобалното затопляне".

Следващите осем пътешествия в ботушите и рубашката на Альоша са планирани в четири календарни дни: 

- 20 октомври (неделя) - 16.00 и 16.30 ч.;

- 26 октомври (събота) - 11.00 и 11.30 ч.;

- 27 октомври (неделя) - 11.00 и 11.30 ч.;

- 2 ноември (събота) - 11.00 и 11.30 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във